Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Προδιαγραφές διαχείρισης δασών και Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

 
 
Στην επικαιροποίηση των προδιαγραφών διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων προχωράει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε δήλωση του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η επικαιροποίηση, μετά από επτά δεκαετίες, των προδιαγραφές διαχείρισης των δασών θα πραγματοποιηθεί σε δυο στάδια.

Α´ στάδιο. Με Υπουργική Απόφαση επικαιροποιούνται οι εργασίες κατάρτισης των δασοπονικών μελετών των δασών και των δασικών εκτάσεων, εισάγοντας τις τεχνολογίες και τις νομοθεσίες που ήδη χρησιμοποιούνται ατύπως από τους μελετητές (πχ. ψηφιακά δεδομένα και χάρτες, σύνδεση με τις περιοχές του δικτύου των NATURA 2000, μετριασμό επιπτώσεων από κλιματικές αλλαγές, κλπ). Αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Β´ στάδιο. Ομάδα εργασίας δημιουργεί νέες προδιαγραφές κατάρτισης των δασοπονικών και λοιπών μελετών (σήμερα ισχύουν ΥΑ του 1953 και του 1965) ενσωματώνοντας νέα σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ώστε να τεθούν εντός διαχείρισης δάση που σήμερα είναι εκτός διαχείρισης. Η πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος της άνοιξης.
 
 
Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

Στην ίδια δήλωση, ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει ότι σύντομα ξεκινάει η διαβούλευση για τη διαμόρφωση 20ετούς Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, υπό την αιγίδα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει τον Απρίλιο σε πλαίσιο διαβούλευσης με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς. Η Στρατηγική θα διατυπώσει το στόχο αλλά και τα εργαλεία για την εξασφάλιση στοχοποιημένης αειφορικής διαχείρισης, με μεγιστοποίηση της προστασίας και της παραγωγής των δασών.

Αναλυτικά η δήλωση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (
ΕΔΩ).


πηγή: https://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου