Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Γαστρονομικός οδηγός με παραδοσιακές συνταγές της Άρτας


Και διοργάνωση σεμιναρίων γαστρονομίας για σεφ, μάγειρες και ιδιοκτήτες εστιατορίων, μεζεδοπωλείων, ξενώνων και ξενοδοχείων της περιοχής
 
Την κατάρτιση Γαστρονομικού οδηγού με παραδοσιακές συνταγές της Άρτας και τη διοργάνωση σεμιναρίου γαστρονομίας για τους σεφ, μάγειρες και ιδιοκτήτες εστιατορίων- ξενοδοχείων, στα μέσα Απριλίου, αποφάσισαν σε συνάντηση εργασίας, που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Άρτας, ο Δήμαρχος Αρταίων, ο πρόεδρος και μέλη της ΔΕ του Επιμελητηρίου Άρτας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων -Επιπλ/νων Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «ο Άραχθος», καθώς και μέλη της Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος, ο οποίος υποστήριξε την κατάρτιση γαστρονομικού οδηγού της Άρτας με παραδοσιακές συνταγές και πρότεινε τη διοργάνωση σεμιναρίων μαγειρικής για τους σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων, μεζεδοπωλείων, ξενώνων και ξενοδοχείων της περιοχής, με σκοπό να εντάξουν στα μενού τους παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα της Άρτας με σκοπό τη διαμόρφωση γαστρονομικής ταυτότητας και κουλτούρας της Άρτας και την ταυτόχρονη προώθηση και προβολή των τοπικών μας προϊόντων. 

 Όπως είπε, έχουμε εξαιρετικά κρέατα, ψάρια, κοτόπουλα, λαχανικά, φρούτα, τυριά, λάδι, βότανα κ.ά. Αξίζει τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία- ξενώνες να εντάξουν τα προϊόντα αυτά στο μενού τους, ακόμη κι αν το κόστος για τον πελάτη είναι υψηλότερο, καθώς έτσι θα συμβάλλουν στην γαστρονομική και κατ’ επέκταση την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το οφέλη θα είναι για όλους τους επαγγελματίες, αλλά και τον τόπο μας. 

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υποστήριξε πως πρέπει η Άρτα να φτιάξει το δικό της αφήγημα και κουλτούρα στον τομέα της γαστρονομίας, ώστε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα και στον γαστρονομικό τουρισμό κι αυτό να προωθηθεί μέσα από εκθέσεις και εκδηλώσεις. Όπως είπε, θα πρέπει οι επαγγελματίες τις εστίασης «να μπουν μπροστά και ο Δήμος θα στηρίξει οικονομικά» και ζήτησε τη συνδρομή της Λέσχης Αρχιμαγείρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. 

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία συνεργασίας των φορέων και πρότεινε να δοθεί έμφαση στη χρήση των Αρτινών προϊόντων στην παρασκευή παραδοσιακών φαγητών. Όπως είπε, πρέπει να διαφημίζουμε το παραδοσιακό, αλλά να το προσφέρουμε κιόλας στα εστιατόρια και ξενοδοχεία της περιοχής. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων -Επιπλ/νων Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «ο Άραχθος» Γεωργία Πατέντα αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ενώ τόνισε πως η Άρτα έχει πλούσια και ποιοτική κουζίνα και καλές τιμές, ενώ υπερθεμάτισε τόσο για τον γαστρονομικό οδηγό, όσο και για το Ηπειρώτικο- Αρτινό πρωινό. 

Ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης- Διασκέδασης Άρτας Γιάννης Παπαηλίας συμφώνησε με την έκδοση γαστρονομικού οδηγού Άρτας, προκειμένου να διανεμηθεί ως πρόταση στα καταστήματα εστίασης και να έχουν τη επιλογή οι επιχειρηματίες να εντάξουν κάποιες παραδοσιακές συνταγές-πιάτα στο μενού τους, ανάλογα με τις δυνατότητες τους και να τα προσφέρουν ως πιάτα ημέρας. Όσα καταστήματα θα διαθέτουν παραδοσιακά πιάτα, πρότεινε να πιστοποιηθούν για να γνωρίζουν και οι τουρίστες, αλλά και οι Αρτινοί που μπορούν να απολαύσουν τοπικές συνταγές. Θετικός ήταν και στην διοργάνωση σεμιναρίων. 

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος πρότειναν την ένταξη του γαστρονομικού οδηγού της Άρτας στο πρόγραμμα GReat Κουζίνα, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παρασκευή πιάτων, με συνταγές που στηρίζονται στην παράδοση εμπλουτισμένες με τη σύγχρονη γαστρονομία, πιο ελκυστική εμφάνιση των πιάτων – μενού, σύγχρονος τρόπος μαγειρέματος σε ατμό, σχάρα, vacuum, αποφεύγοντας τα περιττά λίπη, τα επιπλέον αλάτια και χρήση ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο, βοτάνων και μπαχαρικών και βεβαίως χρήση ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς- δευτερογενούς τομέα.

Εξάλλου, δέχθηκαν να συνδράμουν την προσπάθεια και να καταρτίσουν μενού με παραδοσιακές συνταγές, επισήμαναν πως τα σεμινάρια θα πρέπει να απευθύνονται σε συγκεκριμένη συντεχνία κάθε φορά (άλλο σεμινάριο για εστιατόρια, άλλο για μεζεδοπωλεία, άλλο για ξενώνες –ξενοδοχεία). Τέλος, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τα σεμινάρια σε χρόνο που θα αποφασιστεί από κοινού.



πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου