Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

300 μαθητές συμμετέχουν στο έργο αποκατάστασης των καμένων στα Κύθηρα

 
 
14-18 Μαρτίου 2018
 
Περισσότεροι από 300 μαθητές από όλα τα σχολεία των Κυθήρων, 2 Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο, συμμετείχαν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις, που οργανώθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στο νησί πολυμελούς ομάδας επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε προβολή βίντεο για την περυσινή πυρκαγιά, με μηνύματα για πρόληψη, συνεργασία, συντονισμό κ.ά., καθώς και σχετική παρουσίαση του ειδικού ερευνητή, Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου (ΙΜΔΟ). Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια και η προκήρυξη διαγωνισμού κατασκευής πινακίδων με εικόνες και μηνύματα για τη σήμανση όλου του νησιού, ώστε να προληφθούν άλλες καταστροφές. Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη φύτευσης 2 δένδρων έξω από το κτήριο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, ώστε να εξηγηθούν στα παιδιά οι προϋποθέσεις μιας επιστημονικά σωστής δενδροφύτευσης.

Εντυπωσιακό είναι ότι, την επόμενη μέρα, γονείς κάποιων παιδιών που παρακολούθησαν την εκδήλωση εκμυστηρεύθηκαν σε μέλη της ομάδας του έργου ότι τα παιδιά τους δεν συζητούσαν τίποτα άλλο μέχρι το βράδυ και βέβαια παρέσυραν και εκείνους στη συζήτηση αυτή. Επίσης, ο λυκειάρχης δρομολόγησε άμεσα την επόμενη μέρα την προετοιμασία για τον διαγωνισμό κατασκευής πινακίδας!

Παράλληλα με τις ενημερώσεις στα σχολεία, άλλα μέλη της ομάδας από το ΙΜΔΟ και την ΕΕΠΦ πραγματοποίησαν, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κυθήρων και μέλος του Συντονιστικού οργάνου του έργου, αυτοψίες σε περιοχές που κάηκαν, για να συλλέξουν επιπλέον στοιχεία για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς, το σχεδιασμό των προβλεπόμενων σημειακών παρεμβάσεων και την καταγραφή ειδών χλωρίδας που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε φυτεύσεις αλλά και δημιουργία υποδειγματικών πάρκων.

Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Δημόσια Συζήτηση με τους συλλόγους και τις επαγγελματικές ενώσεις του Νησιού, στο Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού.

Σε συνέχεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού, συναντήθηκε την επόμενη ημέρα με τον Δρ. Θανάση Ράγκο, Γεωργοοικονομολόγο (ΙΜΔΟ), με θέμα ιδιαίτερα ζητήματα λειτουργίας του Συνεταιρισμού και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις.

Την τελευταία ημέρα έγιναν επισκέψεις στα χωριά Καλοκαιρινές, Καραβά, Μητάτα και Μυλοπόταμο, όπου τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν το έργο και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Στόχος αυτών των επισκέψεων είναι να δημιουργηθούν καλά ενημερωμένοι ζωτικοί πυρήνες σε όλα τα χωριά, κρίκοι σε μια μεγάλη αλυσίδα που θα αγκαλιάσει και θα υλοποιήσει το μεγάλο έργο της αναγέννησης και της πορείας προς την βιώσιμη ανάπτυξη των Κυθήρων.

Η ομάδα του έργου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τα εστιατόρια και τα καφέ-ζαχαροπλαστεία που προσέφεραν τη διατροφή της 10 μελών της για τις τρεις μέρες, αλλά και τους δύο ιδιώτες που προσέφεραν τη φιλοξενία και τον κ. Χρόνη Τουρλομούση, Πλοιοκτήτη, που προσέφερε έκπτωση στα εισιτήρια στο πλοίο «Πορφυρούσα».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αλέξια Νικηφοράκη
Γενική Γραμματέας ΔΣ
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Τηλέφωνο: 210 3224944, 6932 298933
Εmail:
alexia.nikiforaki@gmail.com .


πηγή: https://eepf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου