Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας τονίζει την αργή επάνοδο των κακοποιημένων ζώων

 
katoikidia-syntrofias
 
Με τις αποτρόπαιες εικόνες των τελευταίων ημερών, που αφορούσαν το κακοποιημένο σκυλάκι από τους δυο οπλίτες και την κακοποίηση της αδέσποτης γάτας στην Καρδίτσα, στο "Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας", που είναι ο πρώτος φορέας αποκλειστικά αφιερωμένος στη συμπεριφορά των τετράποδων φίλων μας, αισθανθήκαμε ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο με κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν τα κακοποιημένα ζώα
Η αργή επάνοδος από την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς

Στο σώμα του αισθάνεται μια επέλαση τρόμου. Βρίσκεται στο έλεος κάθε ριπής του ανέμου και η εναπομείνασα ζωή μοιάζει τρομακτική, άδηλη ενώ ξεφεύγει από τα χέρια του ανθρώπου που το κακοποιεί. Άμαθο από τέτοιο φόβο, που το κυριεύει και το κάνει δούλο των ενστίκτων του, μοιάζει να ζει μόνο για να το κακοποιούν και εξαιτίας αυτής της απάνθρωπης εμπειρίας η συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς αλλάζει δραματικά.

Οι αποτρόπαιες εικόνες από την κακοποίηση ενός σκύλου από δυο οπλίτες του Ελληνικού στρατού και μιας αδέσποτης γάτας από έναν ασυνείδητο που την «σούβλισε» με καμάκι ψαρέματος είναι νωπές ακόμη στη μνήμη όλων μας.

Δυστυχώς, πολλοί σκύλοι και γάτες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να είναι σωματική, όπως οι παραπάνω ή συναισθηματική. Κοινός τόπος, όμως, είναι ότι η συμπεριφορά του ζώου συντροφιάς αλλάζει μετά την κακοποίηση.

Στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας», τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη συμπεριφορά και την εκπαίδευση του σκύλου και της γάτας γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών συχνά.

Η προσπάθεια για επιστροφή σε μια λειτουργική καθημερινότητα για τον σκύλο ή την γάτα είναι επίπονη και καθημερινή. Η κακοποίηση ενός ζώου εκτός από τα σωματικά σημάδια που αφήνει, τα οποία είναι ορατά, αφήνει και πολλά στίγματα στην ψυχή του.

Τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί χρειάζονται βοήθεια για να εξορίσουν το ατόφιο μίσος που ένιωσαν στο πετσί τους. Η κόλαση είναι πάντα έτοιμη να τρυπώσει σε οποιαδήποτε γωνιά της ψυχής μας και μια τέτοια εμπειρία δεν αλλάζει μονάχα την ζωή του ζώου που έχει υποστεί την κακοποίηση αλλά και του ανθρώπου που θα αναλάβει την φροντίδα του.

Μπορεί περιπτώσεις σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα να φέρνουν στην επιφάνεια την τερατώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε τέτοιες συγκυρίες εμφανίζεται και η καλή πλευρά.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις ή και τα άτομα που αναλαμβάνουν να επαναφέρουν στην καθημερινότητα το κακοποιημένο ζώο.

Αγάπη, υπομονή, επιμονή, υπό τις κατάλληλες οδηγίες ενός κτηνιάτρου, ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς μπορούν να οδηγήσουν ένα κακοποιημένο ζώο σε μια ισορροπία γαλήνης, μακριά από τις επώδυνες στιγμές του παρελθόντος

Το άτομο που θα αναλάβει το κακοποιημένο ζώο συντροφιάς θα χρειαστεί πολλή υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα του ζώου, αλλά η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με ένα κακοποιημένο σκυλί ή γάτα μπορεί να είναι μια εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή σας.

Στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας» σκοπός μας είναι η αρμονική συμβίωση μεταξύ του ανθρώπου και των αγαπημένων του τετράποδων συντρόφων.

Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο και τον υπηρετούμε στην καθημερινότητα μας. Μελετώντας περιπτώσεις σαν αυτές δημιουργούμε ένα ασφαλές μονοπάτι επανόδου του ζώου στην κανονικότητα.

Ιδιαίτερα, δε, για περιπτώσεις όπως αυτή η αποτρόπαια με το σούβλισμα της γάτας, που είδαμε να αναδύεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες, το «HYPERLINK «https://www.facebook.com/HellenicBehaviouralInstitute/» Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας» θα διοργανώσει μια μοναδική Ημερίδα Πρώτων Βοηθειών για τη γάτα στις 6 Μαΐου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικές πρώτες βοήθειες που θα χρειαστεί μια γάτα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να σώσετε μια ψυχή.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες εγγραφής θα γίνουν σύντομα γνωστές στην σελίδα του Ινστιτούτου: HYPERLINK «https://www.facebook.com/HellenicBehaviouralInstitute/» https://www.facebook.com/HellenicBehaviouralInstitute/
Για περισσότερες λεπτομέρειες για το Ινστιτούτο, τις δράσεις και τις υπηρεσίες του μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: HYPERLINK «http://www.drkaragiannis.gr/» http://www.drkaragiannis.gr/, να στείλετε μήνυμα στην σελίδα του στο facebook, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: HYPERLINK «mailto:info@drkaragiannis.gr» info@drkaragiannis.gr .
Στο Ινστιτούτο πιστεύουμε ότι η αρμονική συμβίωση μεταξύ των ζώων συντροφιάς και των ανθρώπων μπορεί να επιτευχθεί. Είναι απαραίτητη και ικανή συνθήκη η εκπαίδευση των ζώων αυτών για να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα δύναται να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης. Ελπίζουμε, ότι και με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, ο μέσος πολίτης θα αποκτήσει έντονα φιλοζωικά αισθήματα, που θα ελαχιστοποιήσουν τα κρούσματα κακοποίησης των ζώων συντροφιάς…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου