Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Βάλια Κάλντα, στα δυσπρόσιτα μονοπάτια της Πίνδου

 
Βάλια Κάλντα, στα δυσπρόσιτα μονοπάτια της Πίνδου
 
Πυκνά δάση, γυμνές εκτάσεις και απόκρημνοι γκρεμοί
 
Βόρεια του Μετσόβου, στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

Η έκταση του Δρυμού αγγίζει τα 70.000 στρέμματα και περιλαμβάνει τόσο την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι.

Η «ταυτότητά» της είναι γεμάτη μορφολογικές αντιθέσεις, και το ανάγλυφό της είναι συναρπαστικό. Πυκνά δάση τέμνονται από ορμητικούς χειμάρρους, ενώ απόκρημνοι γκρεμοί υπενθυμίζουν το μεγαλείο της φύσης. Γύρω από τον Εθνικό Δρυμό, μια χούφτα χωριά είναι οι φρουροί της προστατευόμενης περιοχής: Βωβούσα, Περιβόλι, Κρανιά Γρεβενών και Μηλέα Γρεβενών.

Η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, που σημαίνει στα βλάχικα «ζεστή κοιλάδα», βρίσκεται στον πυρήνα του Δρυμού, μαζί με τις πλαγιές των γύρω κορυφών της οροσειράς Λύγκος. Αρκετές κορφές ξεπερνούν τα 2000 μέτρα, όπως το Αυγό, στα 2.177 και το Κακοπλεύρι στα 2.160.

Πρόκειται για έναν παρθένο Δρυμό, από τους σπουδαιότερους της χώρας. Βιότοπος της καφέ αρκούδας αλλά και άλλων ειδών, εκεί ξεχειμωνιάζουν κάθε λογής άγρια ζώα αλλά και προστατευόμενα είδη.
 
ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου