Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Νυχτερινή πλεύση προς τη Γυάρο

 
© Χ. Παπαδάς / WWF Ελλάς
Χρήστος Παπαδάς
 
Αρμενίζουμε γρήγορα κόντρα στο μελτέμι που εξασθενεί καθώς πέφτει το φως της μέρας και κάπως έτσι ξεκινά άλλη μια νυχτερινή πλεύση προς τη Γυάρο. Αυτές τις ώρες είναι που απολαμβάνεις τη δουλειά σου καθώς ο ζεστός καλοκαιρινός αέρας χαϊδεύει το πρόσωπο ενώ τα μάτια παίζουν μεταξύ των οργάνων της μηχανής και του κύματος. Το παιχνίδι είναι να διατηρείς την ταχύτητα σταθερή ξεγλιστρώντας από τα κύματα ώστε να μη σε χτυπούν στη μάσκα.
 
© Χ. Παπαδάς / WWF Ελλάς
Ο συγκυβερνήτης στη θέση του έχει το νου του στο ραντάρ για σκάφη που μπορεί να κινούνται εντός της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τη Γυάρο.

Το τελευταίο φως μας βρίσκει να περνάμε στα νοτιοανατολκά του Γλαρονησίου, τη βραχονησίδα στόχο για την περίοδο που το νησί ήταν πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού. Μπαίνουμε στον όρμο των φυλακών όπου μια παρέα με φουσκωτά έχει ρίξει άγκυρα και ετοιμάζεται να κατασκηνώσει και να ανάψει φωτιά στην παραλία.

Οι κινήσεις είναι πλέον γνωστές και τυποποιημένες, με το χειριστή του σκάφους να οδηγεί προσεκτικά και με χαμηλή ταχύτητα προς τα σκάφη και τον συγκυβερνήτη να ζητά άδεια για να προσεγγίσουμε τα σκάφη για ενημέρωση. Σύντομα τα πληρώματα των άλλων σκαφών ενημερώνονται για τη Γυάρο και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής καθώς και τους κανόνες που διέπουν την περιοχή. Οι επισκέπτες ενθουσιάζονται με την προσπάθεια και τις πληροφορίες που τους δίνουμε και μας υπόσχονται ότι θα παραμείνουν στα σκάφη τους σεβόμενοι τους κανόνες. Εμείς από τη μεριά μας τους προσκαλούμε να δοκιμάσουν μια ελεύθερη κατάδυση το πρωί, στο νέο υποβρύχιο μονοπάτι που σχεδιάστηκε από το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LΙFE και βρίσκεται στην ξέρα μπροστά από τις φυλακές.
 
© Χ. Παπαδάς / WWF Ελλάς
Ο περίπλους του νησιού συνεχίζεται από τα νότια προς τα δυτικά ενώ το ραντάρ δε δείχνει κάποια κίνηση. Έχει νυχτώσει για τα καλά όταν περνάμε το ακρωτήρι Φούι και τη βραχονησίδα με τη μεγάλη αποικία μαυροπετριτών. Περνάμε και τα σπηλίδια και λίγο πριν το ακρωτήρι Πετρίτης κόβουμε δεξιά και καβατζάρουμε σε έναν απάνεμο όρμο.

Παρότι είναι καλοκαίρι, η υγρασία της θάλασσας σε κάνει να ανατριχιάζεις και δω επιστρατεύεται το τζάκετ της νιτσεράδας που είναι πιστός σύντροφος χειμώνα - καλοκαίρι στη θάλασσα. Λίγος ζεστός καφές για να μας τονώσει είναι ότι πρέπει για τις μεγάλες νυχτερινές ώρες της αναμονής μέχρι το χάραμα. Η κουβέντα και οι ιστορίες από τις περιπέτειες του παρελθόντος ειναι η καλύτερη συντροφιά μαζί με λίγη μουσική. Τη νυχτερινή ηρεμία έρχονται να διαλύσουν οι κραυγές των Μύχων που σταδιακά αρχίζουν και μαζεύονται στις φωλιές τους αφήνοντας πίσω τους ήχους από τις σειρήνες του Οδυσσέα.

Είναι περασμένα μεσάνυχτα όταν κάτι κινείται στο ραντάρ. Ένας στόχος με σταθερή πορεία βρίσκεται εντός της ζώνης των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή της Γυάρου. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ετοιμάζουμε τον προβολέα του σκάφους, ανάβουμε τα φώτα πορείας και κατευθυνόμαστε προς τον άγνωστο επισκέπτη της περιοχής. Σε λίγα λεπτά τα φώτα του σκάφους διακρίνονται στο βάθος και η δέσμη του προβολέα φωτίζει ένα καϊκι τη στιγμή που ετοιμάζεται να ρίξει τα δίχτυα του. Ακολουθώντας πάντα τις διαδικασίες που προβλέπονται, πλησιάζουμε το σκάφος και με τον τηλεβόα ενημερώνουμε πλήρωμα και κυβερνήτη ότι ζητάμε άδεια να πλησιάσουμε. Πράγματι σε λίγα λεπτά είμαστε μία ανάσα από την κουπαστή ενημερώνοντας τον κυβερνήτη πως πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε αλιευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σε πολύ φιλικό κλίμα εκείνος μας απαντά ότι δεν είναι από εκείνα τα μέρη και έχει χρόνια να ψαρέψει αγνοώντας τις εξελίξεις που έχουν γίνει με την απαγόρευση αλιείας στα 3 ναυτικά μίλια. Πράγματι σε λίγα λεπτά κοιτάμε τα φώτα του καϊκιού να ξεμακραίνουν και εμείς συνεχίζουμε με χαμηλή ταχύτητα τον περίπλου.
 
Τα πρώτα πουλιά έχουν αρχίσει να πετούν στον ουρανό με τα διαπεραστικά τους κροξίματα. Ο Αυγερινός φαίνεται να λαμπηρίζει στον ορίζοντα καθώς τα μάτια πλέον βαραίνουν από την κούραση. Άλλος ένας νυχτερινός περίπλους έχει τελειώσει με επιτυχία χωρίς κάποιο σοβαρό γεγονός αλιευτικής παράβασης. Φυσικά δεν είναι πάντα έτσι οι καταστάσεις, αλλά εμείς είμαστε έδώ αφενός για να αποτρέπουμε και αφετέρου για να ενημερώνουμε τους χρήστες και τα διερχόμενα σκάφη επιτηρώντας και προστατεύοντας το Θαλάσσιο Καταφύγιο της Γυάρου.


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου