Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Λασίθι - Άγιος Νικόλαος. Το έργο προστασίας ... εμπορευματοποιεί την παραλία του Γαργαδώρου

 
δημουλά γαργαδώρος παραλία έργο επιχωμάτωση
 
Αγωνία για οικονομική εκμετάλλευση της παραλίας, που αποτελεί την τελευταία ελεύθερη, μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου​
 
Την αγωνία των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, για την τελευταία ελεύθερη παραλία μέσα στην πόλη, εκφράζει το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του έργου στην παραλία του Γαργαδώρου, Εύα Δημουλά. Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 τίθενται θέματα περιβαλλοντικά αλλά και ασφάλειας καθώς, τα μεγάλης κλίμακας, έργα που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, άρχισαν να εκτελούνται χωρίς να έχει οριστεί επιβλέπων μηχανικός, εξυπηρετώντας την επέκταση της παραλίας από τα 6 στα 21 μέτρα, και με υλικά λατομείου να επιστρώνονται στο βυθό, αντί για υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και το χρήση, όπως είναι η άμμος θαλάσσης.

Η κ. Δημουλά αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του έργου, καθώς πρόκειται για μία παραλία που τα τελευταία 15-20 χρόνια ολοένα και μικραίνει, ωστόσο όπως τονίζει η ίδια "υπάρχει φιλοπεριβαλλοντική λύση για την αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας, αλλά είναι περισσότερο κοστοβόρα".

Επιπλέον, όπως έχει διαπιστωθεί, έχει δημιουργηθεί ένας ύφαλος - ένα υποθαλάσσιο σκαλοπάτι - που θα είναι πολύ ολισθηρό, ενώ επίσης έχει διαπιστωθεί και μία απότομη κλίση, μέσα στη θάλασσα, από το 1,20 μ. βάθος στο 2,80 μ.. Αναφορικά με την απότομη και επικίνδυνη αυτή κλίση, η κ. Δημουλά ανέφερε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ότι η απάντηση του μελετητή, είναι πως θα υπάρξει σχετική σήμανση - προειδοποίηση για τους λουόμενους (!).

Η ίδια ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο έργο που πραγματοποιείται, όμως, με ιδιωτική δαπάνη από γειτονική ξενοδοχειακή μονάδα, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες για ενδεχόμενη οικονομική εκμετάλλευση της παραλίας από το ξενοδοχείο, στο μέλλον.

Ο στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το μέλλον είναι, έστω και τώρα, να ακολουθηθούν μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον, να γίνει ευρέως γνωστό το θέμα προκειμένου περισσότερος κόσμος - και αιρετοί - να συστρατευθούν με την Πρωτοβουλία, αλλά και να μην εκδοθεί άδεια θαλάσσιων σπορ και βεβαίως να μη γεμίσει με ομπρέλες και ξαπλώστρες η τελευταία ελεύθερη παραλία.



πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου