Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Γεωργοπούλου Σαλτάρη: Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας

 
IMG_5153.jpg
 
Σύμφωνα με την από 28-2-2018 Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού εγκρίθηκε η εγγραφή της Καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση σημαντική ήταν η συμβολή της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, του μεγαλύτερου εξαγωγέα κορινθιακής σταφίδας.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων διαφύλαξης των άυλων πολιτιστικών αγαθών που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στους Καταλόγους που προβλέπονται στη σχετική Σύμβαση της UNESCO.

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ένταξης της σταφιδοκαλλιέργειας στον διεθνή κατάλογο της UNESCO στον οποίο εγγράφεται ένα στοιχείο κάθε χρόνο από κάθε χώρα.

Το επίσημο δελτίο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η σταφιδάμπελος, που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και σε νησιά του Ιονίου, παράγει τη μοναδική παγκοσμίως κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα. Η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει για αιώνες το συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συνιστά σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης».

Η κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στον Νομό Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ» (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. C233/2010, Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. L122/2011).

Η βουλευτής είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου, όπως και με εμπλεκόμενους φορείς, γι αυτό το μεγάλο θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου