Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αγρίνιο. Η «μάχη» του Δασαρχείου για το Πάρκο

 
 
-Εξώδικα «συμβουλεύουν» το Δασαρχείο να κάνει το «σωστό»…
-Διελκυστίνδα για το πολιτικό αποτέλεσμα της υπόθεσης «Πάρκο»
Ένας αφανής εν πολλοίς «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα γύρω από την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου στο Αγρίνιο και όσο η νέα μελέτη που έγινε από το δήμο Αγρινίου βρίσκεται σε διαδικασία εγκρίσεων. Μετά την παράνομη -όπως απεφάνθη το ΣτΕ- ανάπλαση που επιχειρήθηκε από την δημοτική αρχή Μοσχολιού, το νέο ορόσημο για το «πληγωμένο» τα τελευταία χρόνια Πάρκο ήταν το νέο ΕΣΠΑ που ουσιαστικά άρχισε να «τρέχει» από το 2016. Η δημοτική αρχή Αγρινίου από τη στιγμή που διεφάνη η χρηματοδοτική ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας προχώρησε αυτή τη φορά σε διαχειριστική μελέτη, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων που ορίζει ο νόμος.
πάρκοΩστόσο η διαδικασία -που ούτως ή άλλως στην Ελληνική δημόσια διοίκηση είναι χρονοβορά- φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» για αρκετό καιρό στο Δασαρχείο Αγρινίου. Βεβαίως δεν υπάρχει ακόμη η οριστική απόφανση επί της μελέτης από την πλευρά του Δασαρχείου. Ωστόσο ενόψει αυτής φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση από κάποιους να «συμβουλεύσουν» την υπηρεσία να κάνει το κατά τη γνώμη τους «σωστό» και να μην εγκρίνει τη μελέτη ως έχει. Έτσι, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, στο Δασαρχείο Αγρινίου έχουν φτάσει ακόμη και εξώδικα που του εφιστούν την προσοχή στο τι θα πράξει… Την εξέλιξη αυτή η δημοτική αρχή Αγρινίου την αποδελτιώνει ως μία προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των υπηρεσιακών παραγόντων του Δασαρχείου, ώστε να μην εγκριθεί η μελέτη. Εξάλλου ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο έχει μιλήσει για «κάποιους που δεν θέλουν να γίνει το πάρκο». Από την άλλη όμως δεν μπορεί -αν πρόκειται περί αυτού- να θεωρηθεί μεμπτό για μία δημόσια υπόθεση όπως το πάρκο να εκφράζει κανείς την άποψή του σε κάποια εμπλεκόμενη υπηρεσία. Ο «πόλεμος» πάντως που βρίσκεται σε εξέλιξη μαρτυρά πως για πολλούς το διακύβευμα δεν είναι το Πάρκο, αλλά το πολιτικό αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό, της υπόθεσης από τη στιγμή που φαίνεται πως έχει επικρατήσει από τα γεγονότα του 2013 η θεώρηση πως «το Πάρκο ανεβάζει και κατεβάζει δημάρχους»…
πάρκο
Το Δασαρχείο από την πλευρά του από την στιγμή που παρέλαβε τη μελέτη από το δήμο Αγρινίου βρίσκεται σε συνεχή αλληλογραφία με μαζί του ζητώντας επεξηγήσεις ή πρόσθετα στοιχεία επί των προβλέψεων της μελέτης. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, το Δασαρχείο ζήτησε από το δήμο Αγρινίου εξηγήσεις σε σχέση με το βασικό δίκτυο δρόμων, πεζοδρόμων και πλατειών που βάσει της νομοθεσίας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του συνολικού χώρου, ενώ το Δασαρχείο φαίνεται να διαπιστώνει πως αυτή η προϋπόθεση δεν τηρείται από την προτεινόμενη μελέτη. Από το δήμο Αγρινίου πάντως υπάρχει η αισιοδοξία -μένει φυσικά να αποδειχθεί και στο τέλος της διαδικασίας- πως οι εξηγήσεις του θα πείσουν το Δασαρχείο να εγκρίνει τη μελέτη, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι πολλά ερωτήματα του Δασαρχείου είναι δυνατόν να λυθούν με μικρές τροποποίησεις της μελέτης σε θέματα ήσσονος σημασίας που μπαίνουν. Για παράδειγμα, η νομοθεσία προβλέπει φυλάκιο μόνο στην κεντρική είσοδο ενός πάρκου, ενώ η μελέτη προβλέπει φυλάκιο στη βορειοδυτική είσοδο του Πάρκου.

Μέχρι σήμερα πάντως, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, η μελέτη του Πάρκου έχει πάρει έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς και περιβαλλοντική εκτίμηση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr) και απομένει η έγκριση του Δασαρχείου για να μπορέσει η μελέτη να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την τελική έγκριση, όπως προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση για τις «Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών».



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου