Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Δώστε ασπιρίνη στα φυτά σας

 
ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, δηλαδή η δραστική ουσία της ασπιρίνης, προστατεύει τα φυτά από την παρουσία ή την επιβλαβή δράση διαφόρων παράσιτων.

Όπως προέκυψε, ο ψεκασμός των φυτών με ένα διάλυμα που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί τα αποτελέσει «ασπίδα» για τα φυτά, ενώ το διάλυμα μπορεί να φτιαχτεί εύκολα από τον καθένα μας, αρκεί να ανακατέψει νερό και ασπιρίνη.
 
Οι ερευνητές ψέκασαν με το διάλυμα διάφορα φυτά, που είχαν εκτεθεί σε έντονη βροχόπτωση αρκετών ημερών. Αυτό γιατί ο υγρός καιρός ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πολλά παράσιτα, όπως η ερυσίβη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το διάλυμα είτε εμπόδισε την παρουσία των παράσιτων είτε προστάτεψε τα φυτά από τις «λοιμώξεις» που προκαλούν σε αυτά.
 
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η δοσολογία του διαλύματος πρέπει να είναι 250-500 mg ασπιρίνης σε 4,5 λίτρα νερού και ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται 2-3 φορές τον μήνα. Επισημαίνουν ότι ο ψεκασμός λειτουργεί προληπτικά, δηλαδή δεν θα έχει αποτέλεσμα σε ένα φυτό που έχει ήδη “νοσήσει”.
 
Για τους κηπουρούς και τους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν μεθόδους οργανικής καλλιέργειας οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση νερού που προέρχεται από φρεσκοκομμένα δέντρα ιτιάς επειδή ο φλοιός της ιτιάς έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει υψηλά επίπεδα μιας ουσίας παρόμοιας με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. 
 
 
πηγή: http://ikypros.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου