Για άλλη μια φορά φέτος, ο Βρετανός ερπετολόγος Άντριαν Χέιλι επισκέπτεται την περιοχή των Αλυκών Κίτρους για να μελετήσει τους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας.
Η περιοχή των Αλυκών Κίτρους, εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους παγκοσμίως και μάλιστα στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με 45 έως και 100 ζώα ανά εκτάριο (10 στρέμματα)! Στην περιοχή αυτή τα ζώα βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο, χωρίς να απειλούνται ιδιαίτερα από φυσικούς εχθρούς - θηρευτές, παρά μόνον από φυσικές καταστροφές, όπως ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1980, εξαιτίας της οποίας χάθηκε το 40% του πληθυσμού.
Ο Άντριαν επισκέπτεται την περιοχή τακτικά εδώ και τριάντα χρόνια. Από τότε που ξεκίνησε τις μελέτες του έχει μαρκάρει περίπου 6.000 ζώα, κάποια από τα οποία ξανασυναντά σε επόμενες εξορμήσεις του. Για αυτό και γνωρίζει πως η μεσογειακή χελώνα μπορεί να ζήσει έως και 50-60 χρόνια, σχεδόν δηλαδή όσο και ένας άνθρωπος! Όπως μας είπε ο Άντριαν μετά τις πρώτες φετινές εξορμήσεις του, «τα ζώα είναι εύρωστα και σε καλή κατάσταση».
Η μεσογειακή χελώνα είναι ένα από τα τρία είδη χερσαίας χελώνας που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τους χειμερινούς μήνες, οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Μετά το τέλος Φεβρουαρίου ξεπροβάλουν από την κρυψώνα τους και ξεκινάει η ιεροτελεστία του ζευγαρώματος! Τα αρσενικά μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικά και συχνά παίρνουν μέρος σε σκληρές μονομαχίες μεταξύ τους, που τους αφήνουν στο καβούκι έντονα σημάδια – «παράσημα». Από τον Μάιο ως τον Ιούλιο η θηλυκιά γεννάει 1-12 αυγά σε τρύπες που σκάβει σε μαλακό χώμα. Τα μικρά χελωνάκια βγαίνουν από το αυγό μετά από 2,5 μήνες περίπου, με τον ερχομό των βροχών.
Οδηγοί προσοχή!
Ένας ακόμη σημαντικός εχθρός της μεσογειακής χελώνας –αλλά της γραικοχελώνας, που επίσης συναντάται στην περιοχή- είναι τα οχήματα. Γι αυτό, όσοι οδηγούν το όχημά τους κατά τους θερινούς μήνες στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους θα πρέπει να κινούνται προσεκτικά και σε χαμηλές ταχύτητες.
Σημειώνεται ότι όλες οι χελώνες προστατεύονται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη συλλογή τους από τη φύση, την κατοχή τους σε αιχμαλωσία, την πώληση, την εκμετάλλευση, την κακοποίηση ή θανάτωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου