Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το πολύ προκλητικό Arum italicum


a1
 
Ενδημικό και πολύ κοινό φυτό της νότιας Ευρώπης. Θα το βρούμε σε διάφορες τοποθεσίες, σε αραιά δάση, σε πολυετείς καλλιέργειες κυρίως σε σκιερά σημεία. Μονοκοτυλήδονο φυτό, πολυετές, με μεγάλα λογχοειδή, έμισχα φύλλα τα οποία εμφανίζει από το φθινόπωρο. Ανθίζει την άνοιξη αποκαλύπτοντας τη μεγάλη κίτρινη σπάθη του, η οποία περιβάλλει τον επίσης κίτρινο σπάδικα. Κρυμμένα κάτω από τον σπάδικα βρίσκονται τα αρσενικά και θηλυκά άνθη του. Το arum αυτό, όπως και πολλά άλλα είδη της οικογένειας αυτής, για να προσελκύσουν τα μικρά έντομα που θα τα επικονιάσουν, τα άνθη τους παράγουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή. Το είχαμε δει και όταν παρουσιάζαμε την αριστολοχία. Τα μικρά έντομα που προσελκύονται από τη μυρωδιά εισχωρώντας βαθειά στον σπάδικα, περνάνε πρώτα από μια σειρά τριχίδια που υπάρχουν και τα οπαία τα παγιδεύουν και στην προσπάθεια τους να φύγουν παίρνουν και τη γύρη από τα αρσενικά άνθη που βρίσκονται από κάτω. Στη συνέχεια επισκεπτόμενα άλλα άνθη από arum μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα θηλυκά άνθη που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα αρσενικά. Μετά τη γονιμοποίηση, το καλοκαίρι, προβάλουν οι πράσινοι καρποί του που στην ωρίμανση τους γίνονται κόκκινοι. Ολόκληρο το φυτό είναι δηλητηριώδες και περισσότερο οι καρποί του. Παρ’ όλα αυτά, είναι περιζήτητη τροφή για τα αγριογούρουνα, τα οποία συχνά μου σκάβουν το κτήμα μου για να φάνε την πλούσια σε άμυλο κονδυλωματώδη ρίζα του.
 
Αντιγράφω από μια παλαιότερη ανάρτηση όταν παρουσιάζαμε ένα άλλο μέλος αυτής της παράξενης οικογένειας, το Arisarum vulgare.
Όλα τα φυτά της οικογένειας Araceae, αναγνωρίζονται εύκολα από το πολύ χαρακτηριστικό σχήμα που έχει η ταξιανθία τους και συχνά από τα γυαλιστερά, καρδιοειδή φύλλα τους με το μακρύ τους μίσχο.

Όλα τα είδη αυτής της οικογένειας είναι δηλητηριώδη, αφού στους ιστούς του φυτού υπάρχουν κρύσταλλοι σε σχήμα καρφίτσας από οξαλικό ασβέστιο (calcium oxalate). Κάποια είδη γίνονται εδώδιμα και καταναλώνονται αφού πρώτα ξεραθούν στον ήλιο ή βραστούν, όπως π.χ. η Colocasia esculenta, όπου οι κόνδυλοι της μετά το μαγείρεμα αποτελούν τροφή για κάποιους λαούς (taro).
Μερικά γνωστά μέλη της οικογένειας είναι η δρακοντιά, το περίφημο και σπάνιο Άρο του Διοσκουρίδη κ.α. Πολλά μέλη της οικογένειας αυτής, λόγω της παράξενης ανθοταξίας τους ή των εντυπωσιακών τους φύλλων, κατέληξαν και γέμισαν σχεδόν τα ανθοπωλεία, όπως το φιλόδεντρο (Philodendron), το Zamioculcas zamiifolia, το ανθούριο (Anthurium ), η Alocasia, η διφφενμπάχια (Dieffenbachia), το σπαθίφυλλο (Spathiphyllum), αρκετά Αροειδή, το καλάντιο ( Caladium), το αγλαόνεμα (Aglaonema) και πολλά πολλά άλλα, όλα καταγόμενα από τροπικές περιοχές και κυρίως από τροπικά βροχερά δάση.
 
Οικογένεια: Araceae
Γένος: Arum
Είδος: Arum italicum ή δρακοντιά ή φιδόχορτο ή Italian lords-and-ladies ή Orange Candleflower ή Cuckoo’s Pint.
 
a2
 
a3
 
a4
 
a5
 
a6
 
a7
 
a8
 
a9
 
a10
 
πηγή: http://laspistasteria.wordpress.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου