Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κόκκινη κάρτα σε Adidas, Nike και Puma

 

Βρώμικο παιχνίδι παίζουν οι εταιρείες Adidas, Nike και Puma στο φετινό Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπως φαίνεται από τα προϊόντα τους, που ανέλυσε η Greenpeace για μία σειρά τοξικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, η Greenpeace πραγματοποίησε αναλύσεις σε 33 είδη, ανάμεσά τους σε παπούτσια, γάντια τερματοφύλακα και στην επίσημη μπάλα της διοργάνωσης “Brazuca”. Τα γνωστά παπούτσια “Predator” της adidas βρέθηκε να περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά υπερφθοριωμένων ενώσεων, και μάλιστα 14 φορές υψηλότερα από τα όρια της ίδιας της εταιρείας. Τα κέρδη των εταιρειών αυτών αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει του Μουντιάλ, η Greenpeace όμως ζητάει να αυξήσουν παράλληλα τις ενέργειές τους για απόσυρση των τοξικών από την παραγωγή τους.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ανεξάρτητα εργαστήρια βρήκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFCs), αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPEs), φθαλάτες καιδιμεθυλοφορμαμίδιο σε προϊόντα και των τριών εταιρειών που αγοράστηκαν σε 3 διαφορετικές ηπείρους. Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τα προϊόντα στο περιβάλλον και να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Κάποιες από αυτές είναι εν δυνάμει καρκινογόνες, προκαλούν ορμονικές διαταραχές και είναι τοξικές για την αναπαραγωγή.

Τα 17 από τα 21 παπούτσια που αναλύθηκαν και τα μισά γάντια τερματοφύλακα βρέθηκαν να περιέχουν ιονικές υπερφθοριωμένες ενώσεις, όπως το ιδιαίτερα επικίνδυνο υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Τα παπούτσια “Tiempo” της Nike περιείχαν τα υψηλότερα ποσοστά PFOA μετά τα “Predator” της adidas, συγκεκριμένα 5,93 μικρογραμμάρια ανά m2. Ένα ζευγάρι γάντια “Predator” της adidas περιείχαν επίσης PFOA σε ποσοστά υψηλότερα από τα όρια της εταιρείας. Η επίσημη μπάλα της διοργάνωσης “Brazuca” βρέθηκε να περιέχει αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες, που όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον μπορούν να διασπαστούν σε εννεϋλοφαινόλη, μία ουσία που συσσωρεύεται στους ιστούς των ζωντανών οργανισμών και είναι τοξική για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες βρέθηκαν επίσης στα 2/3 των παπουτσιών και τα μισά γάντια, κάτι που υποδεικνύει την ευρεία χρήση αυτής της χημικής ουσίας.

Φθαλάτες και διμεθυλοφορμαμίδιο ανιχνεύθηκαν στο σύνολο των παπουτσιών που αναλύθηκαν (21). Το διμεθυλοφορμαμίδιο που χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην κατασκευή παπουτσιών είναι τοξικό για την αναπαραγωγή και μπορεί να είναι επιβλαβές όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Η Nike, η adidas και η Puma έχουν δεσμευτεί ότι θα αποσύρουν τα τοξικά από την παραγωγή τους μέχρι το 2020. Αν θέλουν να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα, όπως τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα επικίνδυνα χημικά που απελευθερώνονται κατά την παραγωγική διαδικασία καθώς και το πλάνο σταδιακής απόσυρσης των τοξικών. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουν το σεβασμό τους στις τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται από τη ρύπανση του νερού που προκαλούν τα εργοστάσια παραγωγής, αλλά και στους εκατομμύρια φαν του ποδοσφαίρου διεθνώς που θέλουν καθαρό παιχνίδι και όχι τοξικά μυστικά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων βρίσκονται στην έκθεση με τίτλο: "A Red Card for sportswear brands":
http://bit.ly/1hR7tba

Ζήτα και εσύ από τις εταιρείες να παίξουν καθαρό παιχνίδι στο Μουντιάλ:
http://www.detoxfootball.org/
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου