Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Προβληματικές οι όψιμες ποικιλίες στο κεράσι

 
Προβληματικές οι όψιμες ποικιλίες στο κεράσιΈως και 30% κάμψη των ποσοτήτων στο όψιμο κεράσι περιμένουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, εξαιτίας προβλημάτων στην καρπόδεση. Στον «Άγιο Λουκά» είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι, ενώ περιμένουν την εκκίνηση της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες τις επόμενες μέρες με θετικούς οιωνούς. Ο καιρός είναι επίφοβος, ενώ τα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις, λόγω Ουκρανίας – Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα αφήσουν το σημάδι τους στη φετινή εμπορική σεζόν.
Για δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά προετοιμάζονται οι κερασοκαλλιεργητές στην περιοχή της Νάουσας. Μετά τη μικροκαρπία της περασμένης σεζόν, που έριξε τις τιμές σε οριακά επίπεδα για το προϊόν, φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται στις όψιμες ποικιλίες. Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, τα όψιμα κεράσια δεν «δείχνουν» καλή παραγωγή. Υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένες ποικιλίες στα ορεινά, στην καρπόδεση και όπως εκτιμάται «η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι». Παρά τη διαφαινόμενη μείωση, το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Ταμπακιάρη είναι να είναι καλής ποιότητας το παραγόμενο κεράσι.
Όσο για τις πρώιμες ποικιλίες, «εάν κρατήσει ο καιρός τα πράγματα θα πάνε καλά», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και προσθέτει πως η συγκομιδή τους ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.
 
Ο καιρός είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς οι πολλές βροχές είναι εχθρός του κερασιού. «Ο καιρός είναι επικίνδυνος και δεν έχουμε κάλυψη, δεν θα σηκωθούν τα αεροπλάνα για να σπάσουν τα σύννεφα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν είναι έτοιμος», σημειώνει ο κ. Ταμπακιάρης.
 
 
Το κεφάλαιο Ουκρανία - Ρωσία

Ο Συνεταιρισμός παράγει 1 εκατομμύριο κιλά κεράσια και εξάγει τους 800 τόνους από αυτά σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία. Εκεί θα «παιχτούν» και οι τιμές. Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, οι συνεχείς υποτιμήσεις του ρώσικου ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας, σε συνδυασμό με τα πολιτικά παιχνίδια Ρωσίας και Δύσης, κάνουν τις εξαγωγές εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. «Η κατάσταση είναι ‘‘παγωμένη’’, οι συνεργάτες μας σε αυτές τις χώρες δεν ξέρουν τί θα γίνει», εξηγεί ο κ. Ταμπακιάρης.


Πιο αισιόδοξοι στον «Άγιο Λουκά»

Θετικότερα βλέπουν τα πράγματα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας, «ο Άγιος Λουκάς». «Είμαστε περίπου 14 μέρες πριν τη συγκομιδή και ως τώρα τα δείγματα είναι πολύ καλά από τα πρώιμα κεράσια», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Δημήτριος Ντούρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μερικές από τις όψιμες ποικιλίες, διαπιστώνονται κάποια προβλήματα, αλλά όχι παντού και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες.
Όσο για τις βροχοπτώσεις, συνέβησαν σε στάδιο που τα κεράσια επηρεάστηκαν πολύ λίγο, ενώ οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι πως από εδώ και πέρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
 
Φέτος στον «Άγιο Λουκά» τα στρέμματα αυξήθηκαν στα 2.000 και τα μέλη στα 220. Η παραγωγή του αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο κιλά. Όσο για τις τιμές, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 2,5 ευρώ ανά κιλό, τιμή έναρξης, μέχρι τα 4 ευρώ ανά κιλό, στη χονδρική. 


Οι αγορές - Πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ

«Στην αγορά της Ρωσίας επικρατεί σκεπτικισμός, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εάν υπάρξει απότομο στοπ, θα οφείλεται σε πολιτικά παιχνίδια και είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, καθώς έχουμε κι άλλες διεξόδους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντούρος.
 
Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Ολλανδία, διάφορες βαλκανικές χώρες, ενώ φέτος θα βρεθούν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ. Μέσα στο Μάιο θα στείλουν αεροπορικώς τις πρώτες ποσότητες. Θα ξεκινήσουν με 2-3 τόνους την εβδομάδα. «Η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Εάν όλα πάνε καλά θα ανοίξει για εμάς η αγορά της Κίνας», υπογραμμίζει ο κ. Ντούρος. Όσο για τις τιμές, θα είναι υψηλές, καθώς μόνο τα μεταφορικά στοιχίζουν περί τα 2,5 ευρώ το κιλό.
 
 
πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου