Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το δάσος Bialowieza- φύση χωρίς σύνορα


 
Για τα ζώα του αρχέγονου δάσους Bialowieza στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Πολωνίας κοντά στη Λευκορωσία, δεν υπάρχουν σύνορα. Αγριόχοιροι και λύκοι εμφανίζονται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο Karol Wojciechowski, εργαζόμενος στην πολωνική πλευρά του Εθνικού Πάρκου Bialowieza εξηγεί ότι “ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν φράχτες αλλά τα ζώα σκάβουν κάτω από αυτούς και διασχίζουν εύκολα τα σύνορα”. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιά εξαιτίας της βιοποικιλότητάς του.

Το δάσος Bialowieza είναι το μοναδικό μέρος όπου ο ευρωπαϊκός βίσωνας, το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στην Ευρώπη, μπορεί να κινείται ελεύθερα, όπως τον παλιό καιρό. Η μεγαλοπρεπής εμφάνιση τον κάνει πραγματικό βασιλιά του δάσους. Άλλωστε στην πύλη του πάρκου, από τα πρώτα αξιοθέατα που αντικρίζει κανείς είναι ένα τεράστιο κεφάλι βίσωνα φτιαγμένο από ξύλο. Ο γλύπτης Sławomir Dowbysz δηλώνει ότι “οι άνθρωποι εδώ έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τον βίσωνα- το σύμβολο της Bialowieza”.

Δεν είναι όμως μόνο οι βίσωνες που κάνουν διάσημο το δάσος. Η τεράστια ποικιλία οικοτόπων και ζώων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σπάνια ή ακόμα και υπό εξαφάνιση στην υπόλοιπη Ευρώπη το καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του δάσους είναι τα πολλά νεκρά, ξεριζωμένα δέντρα, που δίνουν καταφύγιο σε αμέτρητα είδη εντόμου.

Κάθε εποχή είναι ξεχωριστή στο δάσος της Bialowiez. Για παράδειγμα, στις αρχές της άνοιξης οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδισμα των πουλιών και των βατράχων που προσπαθούν να ζευγαρώσουν. Το δάσος είναι γνωστό για τα πουλιά που φιλοξενεί, ειδικά για τον σπάνιο τριδάχτυλο δρυοκολάπτη, τη λευκονωτοτσκικλιτάρα και τα πολλά σπάνια είδη κουκουβάγιας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της πολυμορφίας. Το Εθνικό Πάρκο Bialowiez είναι μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου προστασίας “NATURA 2000″, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολυτιμότερων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της ΕΕ, σε ικανοποιητικό επίπεδο. Για να βοηθήσει στην προστασία των ζώων το πάρκο λαμβάνει χρηματοδότηση από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι βίσωνες φυλάσσονται σε σχεδόν φυσικό χώρο, οπού μπορεί να γίνεται η παρατήρηση τους με τη βοήθεια καμερών.

Η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Ακαδημία Βιοποικιλότητας της Bialowiez, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013, της δίνει τη δυνατότητα να διοργανώνει σεμινάρια με στόχο τη καλύτερη κατανόηση της φύσης και τη διεύρυνση της βιοποικιλότητας του πάρκου. Η Olimpia Pabian, η συντονίστρια της Ακαδημίας, δήλωσε ότι “είμαστε ανοιχτοί για όλους τους λάτρεις της φύσης: για οικογένειες, παιδιά και για επαγγελματίες”. Στα σεμινάρια συμμετέχουν άτομα από πολλές χώρες εκτός από την Πολωνία.

Ο τουρισμός σε αυτή την περιοχή επίσης, χρηματοδοτείται από την ΕΕ, κυρίως από το πρόγραμμα Γειτονίας Πολωνίας-Λευκορωσίας-Ουκρανίας.
 
Mission: European bison
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου