Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Αθήνα. Εγκαίνια 60ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

                           
Εγκαίνια 60ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκαν προχθές, Πέμπτη 24 Απριλίου, τα εγκαίνια της 60ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Τα εγκαίνια του ιστορικού αυτού θεσμού της ανθοκομίας τέλεσαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης, η Πρόεδρος, κα Ελευθερία Λιαπάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής Έκθεσης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για την αναγκαιότητα της άμεσης στροφής της χώρας μας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει, μέσα από τον πρωτογενή τομέα, στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη του τόπου και στην ενίσχυση της απασχόλησης: «η χώρα μας πέρασε δυσκολίες, περάσαμε κύκλους δυσχερειών, το παραδέχομαι, περνάμε μια δύσκολη συγκυρία 10 χρόνων περίπου οικονομικής κρίσης. Είναι όμως ευκαιρία, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, να ξαναμετατρέψουμε αυτήν την κοινωνία σε κοινωνία παραγωγική. Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια βιώσιμη ανόρθωση και ανάπτυξη προς το μέλλον.
 
Την ώρα που όλοι αναρωτιούνται αν θα μπορούμε να έχουμε τη σχετική ρευστότητα για την ανάπτυξη μπορώ να σας πω ότι τα επόμενα 6-7 χρόνια η γεωργία μας θα πάρει περίπου 20 δις ευρώ ως υποστήριξη. Σε εμάς εναπόκειται να ορθοποδήσουμε γιατί έχουμε τις δυνατότητες».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του ανθοκομικού κλάδου και ιδιαίτερα των αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών. Όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης «πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κλάδο της γεωργικής παραγωγής, που τα τελευταία χρόνια είχε συρρικνωθεί παρά τη μεγάλη του συμβολή στο παρελθόν σε ότι αφορά και στην παραγωγική μας διαδικασία, αλλά και τις εξαγωγές μας. Ο κλάδος αναζωογονείται, γίνονται επισταμένες προσπάθειες για την προώθηση του. Έχουν δημιουργηθεί ήδη αρκετές οργανωμένες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να υπάρχουν συνέργειες. Μία από αυτές λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια-εκθετήρια σε ότι αφορά στις εξαγωγές των φυτών αυτών. Η χώρα μας χάρις και σε αυτές τις προσπάθειες είναι πρώτη στις εξαγωγές λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών στα Βαλκάνια. Μάλιστα θα κάνουμε μια ειδική προωθητική ενέργεια στις χώρες των Βαλκανίων, προκειμένου να τοποθετήσουμε τα προϊόντα αυτά στις διεθνείς αγορές, μια προσπάθεια και στο πλαίσιο και της νέας ΚΑΠ, όπου τα λουλούδια με την ευρύτερη έννοια- και τονίζω ότι εντάσσω σε αυτά όχι μόνο τα καλλωπιστικά φυτά, αλλά πάρα πολλά από αυτά που  νομίζουμε καλλωπιστικά δεν παύουν να είναι και αρωματικά και φαρμακευτικά ή και αρτυματικά φυτά για τη διατροφή μας».
 
Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι η βιοποικιλότητα είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας είναι προικισμένη ως προς αυτόν τον φυσικό πλούτο. Είναι μια κιβωτός βιοποικιλότητας. Το σύνολο της ευρωπαϊκής Ηπείρου έχει μόνο το 10% της ελληνικής βιοποικιλότητας. Να γιατί κάνουμε επισταμένες προσπάθειες να αξιοποιηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος μας. Και χαίρομαι που όχι μόνο το πρωτογενές κομμάτι σε ότι αφορά στην καλλιέργεια αυτών των φυτών, αλλά και μια σειρά μεταποιητικών βημάτων. Σημαντικές βιομηχανίες επενδύουν ιδιαίτερα στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, όπως τελευταία και στα αρτυματικά φυτά».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κηφισιάς αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικής ανθοκομίας, αφού οι πρώτοι Έλληνες ανθοκαλλιεργητές ξεκίνησαν προπολεμικά από την κοινότητα Κηφισιάς. Ο κ. Χιωτάκης καλωσόρισε τον Υπουργό ανέφερε ότι η παρουσία του στα εγκαίνια της Έκθεσης δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στο δυναμικό κλάδο της επιχειρηματικής ανθοκομίας της Ελλάδας και τον ευχαρίστησε για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο ίδιος, ώστε το ΙΓΕ να παραμείνει ανεξάρτητος φορέας κι έτσι να διαφυλαχθεί οριστικά το Κτήμα Συγγρού, η τελευταία, όπως είπε, δασική έκταση μέσα στον αστικό ιστό.
 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε σε περίπτερα της Έκθεσης και ο Δήμαρχος Κηφισιάς τον ενημέρωσε για την ιστορία της σημαντικής αυτής έκθεσης για τον κλάδο της ανθοκομίας.
 
Η 60η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Μαΐου. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου