Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το "Αρχιπέλαγος" Συντονίζει τη Δια-μεσογειακή Δράση PartnerSHIPS του CIESM

 
Tο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, με υπεύθυνη την Αναστασία Μήλιου, ανέλαβε πρόσφατα το ρόλο του συντονισμού για τη ΒΑ Μεσόγειο της δράσης PartnerSHIPS του CIESM (Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Έρευνα της Μεσογείου).
 
Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την παρακολούθηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσές μας. Ο CIESM είναι ο πρώτος φορέας που δραστηριοποιείται στη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από το 1919. Εκπροσωπείται από όλα τα κράτη της Μεσογείου, από τους επιστημονικούς φορείς που εξειδικεύονται στη θαλάσσια έρευνα.
 
Η συνεργασία επικεντρώνεται στις παρακάτω δράσεις του CIESM:
 
-          Το PartnerSHIPS – Θα συνδυαστεί με τη δράση ECO-Navigation του Αρχιπελάγους. Το ECO-Navigation αποτελεί μία πρωτοποριακή και παγκόσμια δράση του Αρχιπελάγους που αξιοποιεί την ελληνική ναυτιλία για τη συλλογή δεδομένων ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών, παρατηρήσεις πληρωμάτων για θαλάσσια θηλαστικά, περιστατικά ρύπανσης, κ.ά. από την ποντοπόρο ναυτιλία.
-          Το Tropical Signals – Για την παρακολούθηση της αύξησης της θερμοκρασίας της Μεσογείου και τις επιπτώσεις της στα παράκτια οικοσυστήματα και την αλιεία.
-          Το JellyWatch – Για την παρακολούθηση φαινομένων πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών και τις επιπτώσεις τους στα ιχθυαποθέματα και τον τουρισμό.
 
Με τη συνεργασία αυτή αναγνωρίζεται τόσο το επιστημονικό κύρος του Αρχιπελάγους, όσο και το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια, υπό αντίξοες συνθήκες, για την ουσιαστική προστασία των θαλασσών μας. Η δράση αυτή αναπόφευκτα μας φέρνει αντιμέτωπους με τις κρατικές περιβαλλοντικές αρχές, που δυστυχώς συχνά συμπορεύονται με το «ελληνικό περιβαλλοντικό λόμπυ».
 
Το Αρχιπέλαγος επιτελεί μία ανιδιοτελή, ανθρώπινη προσπάθεια, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά με ιδίους πόρους που εξασφαλίζονται μέσα από δράσεις εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε ερευνητές από πανεπιστήμια από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Η δράση μας στηρίζεται επίσης και από τις μικρές συνδρομές πολλών φίλων, που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας από το υστέρημά τους.
 
Έχοντας την πεποίθηση ότι η ουσιαστική έρευνα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τις πραγματικές ανάγκες διαφύλαξης των φυσικών πόρων των θαλασσών μας και τη δημόσια υγεία, το Αρχιπέλαγος συνεχίζει όλο και πιο δυναμικά τη δράση του.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου