Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Διπλή εξόρμηση στη λίμνη Κάρλα


Διήμερη εκδρομή από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή των ταμιευτήρων της τέως λίμνης Κάρλας και στον Βόλο διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαΐου 2014, καλώντας μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, αλλά και όσους θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας. Η εκδρομή γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστευτικών Πουλιών www.worldmigratorybirdday.org και έχει χαρακτήρα διπλής εξόρμησης της Ορνιθολογικής και από τις δύο πόλεις!
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια, ενημέρωση για τη δράση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου και για το πρόγραμμα προστασίας του Κιρκινεζιού στη Θεσσαλία, φαγητό στο Στεφανοβίκειο, καθώς και εκδήλωση για την ορνιθοπανίδα της Κάρλας στο Μουσείο Τσαλαπάτα στον Βόλο, η οποία απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, σε σχολεία της περιοχής και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
 
Την Κυριακή διοργανώνεται εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Κάρλα, η οποία απευθύνεται και στους κατοίκους της περιοχής και στο ευρύτερο κοινό.
 
Σημειώνουμε ότι η περιοχή των ταμιευτήρων της Κάρλας είναι Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό GR 061 και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας (GR 060), που αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Οι ταμιευτήρες, τα κανάλια και οι λιβαδικές εκτάσεις γύρω από αυτούς αποτελούν μια περιοχή μεγάλης σημασίας για τα μεταναστευτικά, τα διαχειμάζοντα, τα αναπαραγόμενα υδρόβια, τα παρυδάτια, τα αρπακτικά και τα είδη των ανοικτών εκτάσεων.
 
Η παρατήρηση πουλιών την Κυριακή 11/5 θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία γύρω από τη λίμνη με τη συνοδεία έμπειρων παρατηρητών - μελών της Ορνιθολογικής. Τα είδη που αναμένεται να παρατηρήσουμε είναι: αργυροπελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, φαλαρίδες, πάπιες, γλαρόνια, πελαργοί και μαυροπελαργοί, νεροχελίδονα, πετροτουρλίδες, τρύγγες, σκαλίδρες, καλαμοκανάδες και πιθανώς χαλκόκοτες και φοινικόπτερα. Από αρπακτικά σίγουρα θα παρατηρήσουμε γερακίνες, αετογερακίνες, κιρκινέζια και βραχοκιρκίνεζα, ενώ πάντοτε υπάρχουν και εκπλήξεις!
 
Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την αναψυχή με την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας για τα πουλιά της λίμνης Κάρλας και την ελληνική φύση, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 2 Μαΐου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
 
Αναχώρηση από Αθήνα: Σάββατο 10/5/2014, ώρα 08:00 πμ από Πλατεία Ομονοίας
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη: Σάββατο 10/5/2014, ώρα 8:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Επιστροφή: Κυριακή 11/5/2014, ώρα 20:00 μμ στον χώρο αναχώρησης.
 
Η εκδρομή θα γίνει με πούλμαν και από τις δύο πόλεις.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο διοργάνωσης, Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8227937, εσωτ. 106 και στο 6974510976, είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr.
Όσοι μένετε Θεσσαλονίκη επικοινωνείτε με το Γραφείο Θεσσαλονίκης, Λένα Βορδογιάννη στο τηλ. 2310 244245 ή μέσω e-mail: thess@ornithologiki.gr.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου