Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Kermes vermilio (Βάψτε εντελώς δωρεάν τα μεταξωτά βρακιά σας!)

 
k1

Ένα ακόμη χτύπημα της λάσπης, (κάτω από τη μέση φυσικά), στην κρίση και την ακρίβεια. Και επειδή υποθέτω ότι οι θαμώνες της λάσπης διαθέτουν και τους ανάλογους κ@λους, δηλ. αρκούντως επιδέξιους, πιστεύω ότι θα εκτιμήσουν πολύ αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο "ποστ"[:)]. Ήταν το θέμα ενός παλαιότερου -ούτε που θυμάμαι πότε- "ποστ", το οποίο είχε ανέβει ως τεστ για τους τυχάρπαστους θαμώνες της λάσπης, αλλά ποτέ δεν έγινε κανονικό "ποστ". Νομίζω ότι τώρα πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για την ανάρτηση του. Μόνο στη λάσπη ακολουθείται φυσική παλαίωση των "ποστ" ώστε η ποιότητα των αναρτήσεων να παραμένει στο γνωστό υψηλό επίπεδο[:)].
 
Λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πάρα πολύ απλό. Αφού βρείτε αυτούς τους κόκκινους «κόκκους» πάνω σε φύλλα πουρναριού, θα τους μαζέψετε και θα τους αποξηράνετε.
Μετά, θα τους προσθέσετε μέσα σε καζάνι με νερό που βράζει και αφού αφήσετε να βγάλει το χρώμα θα το κατεβάσετε από τη φωτιά. Αναλόγως της ώρας που θα αφήσετε τους κόκκους μέσα στο νερό θα δώσετε και την ανάλογη απόχρωση ή χρώμα, από πορτοκαλί για λίγο χρόνο μέχρι το κρεμεζί ή βαθύ κόκκινο για αρκετή ώρα. Πριν αρχίσει να κρυώνει το νερό προσθέστε τα μεταξωτά σας βρακιά που θέλετε να βάψετε.
 
Οι κόκκινοι αυτοί κόκκοι δεν είναι τίποτα άλλο πάρα οι προνύμφες ενός κοκοειδούς (εντόμου που ανήκει στα ημίπτερα) που παρασιτεί στο πουρνάρι, το Kermes vermilioKermococcus vermillio). Χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων για τη παρασκευή του πορφυρού χρώματος και ειδικότερα του ακριβού και πολύ ξεχωριστού χρώματος, του κρεμεζί, το δυνατό, φωτεινό και βαθύ κόκκινο χρώμα. Εκτός από τη βαφή νημάτων, δερμάτων και μαλλιών ιδιαίτερα το χρησιμοποιούσαν για την βαφή των μεταξωτών. Με αυτή τη βαφή έβαφαν οι στρατιώτες της Σπάρτης το ρουχισμό τους ώστε να μη ξεχωρίζει από το αίμα σε περίπτωση που πληγωθούν στη μάχη και αρχίσουν να φωνάζουν τα χάνομαι, σβήνω κλπ.
 
Το πουρνάρι είναι ένας αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο της μεσογείου με σκληρά και αγκαθωτά φύλλα, ανθεκτικό στην ξηρασία και αποτελεί αγαπημένη τροφή για τα γίδια και αγαπημένο ξύλο για θέρμανση. Είναι ένα πολύ σπουδαίο φυτό της ελληνικής χλωρίδας και του αξίζει ένα ξεχωριστό "ποστ'.
 
Οικογένεια: Fagaceae
Γένος: Quercus Δρυς
Είδος: Quercus coccifera ή Δρυς η κοκκοφόρος ή πουρνάρι ή πρίνος




πηγή: http://laspistasteria.wordpress.com/
 

1 σχόλιο:

  1. Στις φωτογραφίες είναι Plagiotrochus quercusilicis , ένα είδος εντόμων που ανήκει στην οικογένεια Cynipidae και προκαλεί το σχηματισμό χοληδόχων σε Πουρνάρια , Quercus coccifera και όχι kermes vermilio από την οικογένεια Kermesidae ( Coccoidea ) που είναι ένα από τα είδη που χρησιμοποιούνται για να κάνουν την βυσσινί βαφή που ονομάζεται επίσης Kermes

    ΑπάντησηΔιαγραφή