Τρίτη 22 Απριλίου 2014

1η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου στη Μυτιλήνη



O Σύλλογος των Αρχιτεκτόνων της Λέσβου, διοργανώνει την πρώτη του έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, προκειμένου να έρθει σε επαφή με το κοινό του νησιού αλλά και οι συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή με το περιεχόμενο της αρχιτεκτονικής, έξω από τα περιθώρια μιας επαγγελματικής σχέσης. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου χώρου και στη ποιότητα καθημερινότητας των ανθρώπων.

 
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα υλοποιημένα η σε φάση υλοποίησης στο νησί μας. Επίσης εκτίθενται έργα μη υλοποιημένα, όπως διπλωματικές εργασίες νέων συναδέλφων αρχιτεκτόνων,από τη Λέσβο η συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στο τόπο μας, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Η προβολή αυτών των έργων θεωρείται εξίσου σημαντική προκειμένου να αναδειχθεί ο προβληματισμός και οι σκέψεις τους, μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά το επάγγελμα μας και η αρχιτεκτονική γενικότερα. 



Μέσα από τα έργα που εκτίθενται ξεδιπλώνεται ένας γόνιμος διάλογος δυο γενιών αρχιτεκτόνων των τελευταίων 30 χρόνων. Ελπίζουμε στη επιτυχία αυτής της πρώτης έκθεσης και στην ανταπόκριση του κοινού . Πρόθεση της αρχιτεκτονικής κοινότητας είναι η θεσμοθέτηση της έκθεσης και η επανάληψη της. Θεωρούμε γόνιμο να γίνει κατανοητό ότι το αρχιτεκτονικό έργο είναι μια σύνθετη διαδικασία εξαρτώμενη από πολλές παραμέτρους και δεν μπορεί να εξαντλείται στα στενά περιθώρια μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας, όπως εξακολουθεί να θεωρείται η οικοδομική άδεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο αρχιτέκτονας θεωρείται το αναγκαίο κακό στη διαδικασία της κατασκευής του έργου, είτε αυτό είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό, οι λόγοι είναι πολλοί με κυρίαρχο το έλλειμμα της απαραίτητης παιδείας, που γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις σημερινές συνθήκες της πολυδιάστατης κρίσης και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων.

Η έκθεση αυτή αφιερώνεται στο γνωστό Πλωμαρίτη αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαννουλλέλη της λεγόμενης γενιάς του μεσοπολέμου και στη πρώτη του σύντροφο αρχιτέκτονα Μαρίκα Ζαγορησίου, που σε δυσκολότερα από τα σημερινά χρόνια όπως ήταν τα χρόνια της κατοχής διέτρεξαν όλη τη λεσβιακή ύπαιθρο και κατέγραψαν ένα πολύτιμο κομμάτι της παραδοσιακής Λεσβιακής αρχιτεκτονικής που σχεδόν έχει χαθεί.

Τα εξαιρετικά κείμενα και ο βίος τους είναι ένας πολύτιμος οδηγός για μας,άλλα και για το ευρύτερο κοινό που θα είχε την επιθυμία να διερευνήσει τις πτυχές αυτού του κομματιού του πρόσφατου πολιτιστικού παρελθόντος.

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και πλαισιώνεται διαρκώς με νέα μέλη, νέες ιδέες και διάθεση για αύξηση της δραστηριότητας του με γόνιμες παρεμβάσεις για το τόπο.

Ένα μεγάλο καλωσόρισμα στους επισκέπτες της έκθεσης .
Είμαστε στη διάθεση τους για κάθε επεξήγηση σχετική με το περιεχόμενο των εκθεμάτων άλλα και ευρύτερα για το αντικείμενο και το περιεχόμενο της δουλειάς μας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και με την υποστήριξη του ΝΔΠΠ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Λέσβου, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου της Μυτιλήνης.
 
 
πληροφορίες:

Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 11.00 – 14.00 και από 19.00 – 21.00 μμ.
18 - 21 Απριλίου  κλειστά.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεση έως 24 Απριλίου 2014.


πηγή: http://www.lesvosnews.net/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου