Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας (Ι.Φ.Δ.). «Μονογραφία Ποικιλιών Κερασιάς που αξιολογήθηκαν από το Ι.Φ.Δ.»


logo

Ένα βιβλιογραφικό κενό που παρουσιάζει η χώρα μας, σε σύγκριση με τις προηγμένες δενδροκομικά χώρες έρχεται να καλύψει το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας (Ι.Φ.Δ.) με μια καλαίσθητη συλλεκτική έκδοση με τίτλο: «Μονογραφία Ποικιλιών Κερασιάς που Αξιολογήθηκαν από το Ι.Φ.Δ.».

Η μονογραφία διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ στο

Στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Τεχνολόγος Γεωπονίας του Ι.Φ.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής και εξέδωσε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται διεξοδικά 147 ποικιλίες κερασιάς όλων των κατηγοριών και διαφόρων περιοχών προέλευσης. Τις ποικιλίες αυτές είχε επισημάνει, συλλέξει και αξιολογήσει ο πρώην Ερευνητής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων (Ι.Φ.Δ.) κ. Ιωάννης Χατζηχαρίσης.

Οι ποικιλίες που παρουσιάζονται στη μονογραφία εγκαταστάθηκαν σε πειραματικές συλλογές στα Αγροκτήματα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων στη Νάουσα και στη Σκύδρα από το 1970 έως το 2012 και η περιγραφή των χαρακτηριστικών τους στηρίζεται στις λίστες που έχουν συντάξει η UPOV, το IPGRI, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γενετικού Υλικού Πυρηνοκάρπων και το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών της χώρας μας, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από αυτούς τους φορείς.

 Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας θα επανέλθει επί του θέματος τα επόμενα χρόνια, με την περιγραφή και αξιολόγηση νεότερων ποικιλιών κερασιάς, πολλές εκ των οποίων με ισχυρή δυναμική φυτεύσεων, τις οποίες εξετάζει αυτή τη στιγμή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου