Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Προτάσεις παρεμβάσεων στο Εθνικό Πάρκο από τον Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

 
Μεσολόγγι Τα μυστικά της λιμνοθάλασσας
 

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει επεξεργαστεί και προτείνει «παρεμβάσεις αποκατάστασης»


Βασικά στοιχεία ανά περιοχή:

Ανατολική Κλείσοβα: αποδέκτης απορροών ΒΙΟ.ΚΑ. Μεσολογγίου, 3 αντλιοστασίων αποστράγγισης και 2 χειμάρρων. Υποβαθμισμένη ποιότητα νερών, ανύπαρκτη δράση της παλίρροιας μέσω επιμήκους διαύλου (5km), φραγμένο στόμιο από φερτά του Ευήνου. Συχνές ανοξικές κρίσεις συνοδευόμενες από θανάτους ψαριών.
Κλείσοβα: διαμερισματοποίηση με αναχώματα, κατάργηση στομίου (7η καμάρα), φθορές στομίου (3η καμάρα). Επιπτώσεις στην επικοινωνία με τη θάλασσα και στην κυκλοφορία του νερού στο εσωτερικό. Δεν τροφοδοτείται με γλυκά νερά.
Πλώσταινα: προθερμάστρα αλυκής, με σημαντική επίδραση στο μικροκλίμα της ομόνυμης περιοχής της πόλης του Μεσολογγίου (εποχιακά συνθήκες δυσφορίας για τους κατοίκους και έντονη δυσοσμία)
Αιτωλικό: περιορισμένη ανανέωση νερού και έντονη στρωμάτωση. Επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω της λ/θ Μεσολογγίου, περιορισμένα λόγω του μικρού και αβαθούς στομίου και του προ αυτού αναχώματος. Ανοξικές κρίσεις με έκλυση υδροθείου και θανάτους ψαριών (κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες). Αποδέκτης αντλιοστασίου D6, καθώς και νερών από το ΒΙΟ.ΚΑ. Αιτωλικού και το αντλιοστάσιο Αγ. Τριάδας (D1).
Θολή: αποδέκτης απορροών του αντλιοστασίου στράγγισης κάμπου Νεοχωρίου (D2) οι οποίες επιπλέον προσχώνουν τη λ/θ. Περιορισμένη επικοινωνία με τη θάλασσα μέσω 2 στομίων, τα οποία φράζουν συχνά.
Παλαιοπόταμος: διαμερισματοποίηση με αναχώματα. Επικοινωνία με τη θάλασσα μέσω 2 στομίων. Αποδέκτης μικρών ποσοτήτων από το αντλιοστάσιο D2. Διάβρωση αναχώματος που οριοθετεί τη λ/θ από τη θάλασσα.


Για τη διαμόρφωση των προτάσεων, καταγράφηκαν έργα, μελέτες και δράσεις που υλοποιήθηκαν ή αναπτύχθηκαν στην περιοχή την περίοδο 1980-2010, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματά τους και ιεραρχήθηκαν οι σημερινές ανάγκες.
Οι παραπάνω προτάσεις παρουσιάστηκαν από την Σισία Ρούσση, Συντονίστρια ομάδας έργου Φορέα Διαχείρισης Λ/θ Μεσολογγίου, σε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου-Θέρμου με θέμα «Ανθρωπογενές περιβάλλον και αειφόρος διαχείριση».
 
 
 
πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου