Δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στη «Διαύγεια» η με αρ. πρωτ. 495/Κ.Ε.2030Α έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χορήγησης παράτασης προθεσμίας (μέχρι 31.12.2013) του έργου «Επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας Εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία». Πρόκειται για εργασίες συντήρησης που το ΣτΕ είχε επιτρέψει να συνεχιστούν μέχρι 1.3.2013, λόγω του εκκρεμούς δικαστικού καθεστώτος, κατ’ εξαίρεση της υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασής του με την οποία διατάχθηκε η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνταν.
Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε προγραμματιστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκ νέου συζήτηση αίτησης ακύρωσης των άρθρων 9 και 13 του ν. 3481/2006 με τα οποία είχε νομιμοποιηθεί ένα έργο που επανειλημμένα είχε ακυρωθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η συζήτηση έγινε κατόπιν της απάντησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που του είχαν αποσταλεί. Ωστόσο, και προς έκπληξη όλων, το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αίτηση «μακράς αναβολής» της εκδίκασης με το αιτιολογικό του επανασχεδιασμού της εκτροπής, ζητώντας επί της ουσίας από την Ελληνική Δικαιοσύνη να κωλυσιεργήσει, παρά το κόστος που αυτό συνεπάγεται τόσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα που φέρνει το θέμα στη βουλή με ερώτησή της ζητά να μάθει ποιο το ακριβές κόστος για το ελληνικό δημόσιο των έργων εκτροπής μετά την πρώτη ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους συντήρησης μετά την απόφαση αναστολής των έργων το 2010 και που θεμελιώνεται η σκοπιμότητα εκ νέου πρότασης εκτροπής. Σημείνει μάλιστα στο κείμενο της ερώτησή της πως «η αναγκαιότητα αναθεωρημένου σχεδίου εκτροπής δεν είναι κατανοητή σε ποιες εκτιμήσεις στηρίζεται, από τη στιγμή που α) η νέα ΚΑΠ χρηματοδοτεί οικολογικά βιώσιμες καλλιέργειες, γεωργικές πρακτικές και έργα, β) σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΕ) απαιτείται ορθή διαχείριση των υδάτων και διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής γ) η συνολική παραγωγή ενέργειας στο σύστημα του Αχελώου θα μειωθεί σε περίπτωση εκτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου