Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ηλεία. Σύσκεψη ενημέρωσης για την Xylella fastidiosa εχθρό για τις ελιές

 
xylella1a.jpg
 
Η εμπειρία της Ιταλίας μεταφέρεται στους γεωπόνους του νομού
 
Ενημερωτική σύσκεψη για το επικίνδυνο βακτήριο που απειλή τα ελαιόδεντρα, Xylella fastidiosa, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο μικρό συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Γεωπόνοι του νομού συμμετείχαν στην σύσκεψη που στόχο είχε την πρόληψη, απέναντι σε έναν «εχθρό» που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο μεγάλο «θησαυρό» της Ηλείας.
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. «Έχοντας ως βασική μας προτεραιότητα την προστασία της αγροτικής παραγωγής και κυρίως της ελαιοκαλλιέργειας, που αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές του γεωργικού και όχι μόνο εισοδήματος για το νομό μας, διοργανώσαμε την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ενημερωτική συνάντηση, με βασικό στόχο να μεταφερθεί η εμπειρία που αποκόμισαν τα υπηρεσιακά μας στελέχη από την επίσκεψη τους στην γείτονα χώρα Ιταλία, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το παθογόνο βακτήριο Ξυλελα. Στόχος με την ενημέρωση αυτή, που απευθύνεται στους ιδιώτες γεωπόνους - συμβούλους των αγροτών μας, είναι να υπάρξει μία επιστημονική τεκμηρίωση, αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση, ώστε οι γεωπόνοι - σύμβουλοι να είναι σε θέση να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας. Βασικό μέλημα όλων μας είναι να εξαλείψουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με το συγκεκριμένο βακτήριο άμεσα και αποτελεσματικά εν τη γενέσει του. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ να το αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε όλοι έτοιμοι και προπαντός σωστά ενημερωμένοι» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
 
 
Νέο πρόγραμμα που ξεκινάει για το 2018
 
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, μιλώντας για την εμπειρία που είχαν στην Ιταλία, είπε πως παρακολούθησαν τα συμπτώματα, τους τρόπους διαχείρισης και τις τεχνικές που ακολουθούν οι Ιταλοί προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι γεωπόνοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης μας για τα νέα δεδομένα, ανταλλάξαμε απόψεις και πλέον με δεδομένο και το νέο πρόγραμμα που ξεκινάει για το 2018 θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτό στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουμε ως Π.Ε. αλλά και σαν χώρα στην Ε.Ε., προκειμένου να αποδείξουμε ότι το παθογόνο αυτό βακτήριο, δεν βρίσκεται στην περιοχή μας και δεν έχει ταυτοποιηθεί. Το Xylella fastidiosa είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο το οποίο προσβάλει τις ελιές, όμως από τους ελέγχους που έχουν γίνει έως και σήμερα δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Οι κύριοι τρόποι μετάδοσης του βακτηρίου είναι δύο. Το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα έντομα φορείς - τζιτζικάκια. Θεωρώ ότι πιο επικίνδυνο κομμάτι είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς η διακίνηση του φυτωριακού αλλά και του πολλαπλασιαστικού υλικού στης ΕΕ, γίνεται δίχως ενδελεχή έλεγχο όπως γίνεται όταν φτάσει πολλαπλασιαστικό υλικό από τρίτη χώρα. Το βακτήριο αυτή τη στιγμή έχει ταυτοποιηθεί στην Ιταλία, στην Κορσική, στην ηπειρωτική Γαλλία, στην Ισπανία, στη νήσο Μαγιόρκα και στην περιοχή της Βαλένθια, ενώ βρέθηκε και ένα δείγμα στη Γερμανία σε φυτά πικροδάφνης όπου κι εκεί καταστράφηκαν» εξήγησε ο κ. Μικέογλου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου