Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Προστασία των φυτών από την παγωνιά

 
IMG 6051
 
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου που είναι στα 1.100 μέτρα υψόμετρο καλλιεργεί λαχανικά σε θερμοκήπιο χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία.
 
Για να προστατέψει τα φυτά από την παγωνιά βάζει πλαστικά βαρέλια με νερό. Το νερό λειτουργεί ως συσσωρευτής. Παίρνει τη θερμοκρασία του ήλιου την μέρα και την αποδίδει σιγά, σιγά, στη διάρκεια της νύχτας. Σε περίπτωση παγωνιάς το νερό θα είναι αυτό που θα παγώσει πρώτο και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται τα φυτά από την παγωνιά. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία κατεβαίνει πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς προσθέτουνε αναμμένα χοντρά κεριά ανάμεσα στα βαρέλια ώστε να ζεσταίνουν το περιβάλλον εσωτερικά. Ώστε να μπορούν τα βαρέλια να συσσωρεύουν θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο του θερμοκηπίου. Τα λαχανικά στην παγωνιά σκεπάζονται μ’ ένα λεπτό διαφανές ύφασμα (φλις)
 
IMG 6037
 
Ένας απλός αλλά πολύ πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος. Σήμερα (25/2/2018) έξω χιονίζει το θερμοκήπιο είναι γεμάτο με φρέσκα και λαχταριστά λαχανικά χωρίς να χρησιμοποιείτε κάποια μορφή ενεργείας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου