Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Λίμνη Μπελέτσι, ένας άγνωστος παράδεισος δίπλα από την Αθήνα

 
Λίμνη Μπελέτσι, ένας άγνωστος παράδεισος δίπλα από την Αθήνα
 
Η λίμνη Μπελέτσι, είναι μια όχι και τόσο γνωστή για πολλούς λίμνη μια ανάσα από την Αθήνα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια ξέγνοιαστη βόλτα λίγο έξω από το κλεινόν άστυ.

Πρόκειται για μια μικρή τεχνητή λίμνη στα 600 μέτρα υψόμετρο με μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα και βάθος 9 μέτρα που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 και τελικά χρησίμευσε αφενός ως αποθήκη νερού για τα έργα της περιοχής και αργότερα ως υγροβιότοπος. Το τεχνητό έργο που κατασκευαζόταν στην περιοχή συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης που ονομάζεται και κιθάρα λόγω του σχήματός της.

Η μικρή αυτή λίμνη με το εμβαδόν των περίπου 5.000 τ.μ. αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά καθώς και νεροχελώνες και ψάρια. Είναι μια μικρή όαση ιδανική για περίπατο όλο το χρόνο στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει κανείς για να φτάσει στην όμορφη λίμνη είναι από το Τατόι προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Αν την πετύχετε χιονισμένη, αλλά με ανοιχτούς δρόμους για να μπορέσετε να προσεγγίσετε θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα υπέροχο τοπίο χωρίς να χρειαστεί να κάνετε πολλά χιλιόμετρα.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν μονοπάτια τα οποία μπορεί να ακολουθήσει κανείς για μια ευχάριστη βόλτα ειδικά εάν το επιτρέπει και ο καιρός. Ζευγάρια και οικογένειες αλλά και παρέες φτάνουν στη λίμνη για πικ-νικ και για βόλτα μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και βλάστηση με διάφορα δέντρα όπως πεύκα και βελανιδιές.

Αγριολούλουδα και μεγάλοι θάμνοι συμπληρώνουν το τοπίο και κάνουν το σημείο «στέκι» για όσους το ανακαλύψουν. Αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε και κάποιο ελάφι καθώς το οροπέδιο Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου αποτελεί όπως λέγεται βιότοπο των ελαφιών της Πάρνηθας.

Η επίσκεψη στην «άγνωστη» λίμνη της Πάρνηθας, που βρίσκεται τόσο κοντά από την Αθήνα σίγουρα θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες. Ειδικά για όσους αγαπούν την πεζοπορία θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη και όαση τόσο κοντά στην πόλη...
 
beletsi3

beletsi2

beletsi4

beletsi5

beletsi6
 
beletsi1
 
 
 

1 σχόλιο:

  1. Σε Ποιό ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ,ανήκει η αρμοδιότητα, για την προστασία & Διαχείρισή της και εφ' όσον είναι τεχνητή, ποιός ΦΟΡΕΑΣ την αδειοδότησε ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή