Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ώρα μηδέν για τους ελέφαντες της Τανζανίας

 
© Getty images
Μια από τις αρχαιότερες προστατευόμενες περιοχές της Αφρικής κινδυνεύει να χάσει ολόκληρο των πληθυσμό των ελεφάντων της μες στα επόμενα 6 χρόνια, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αναχαίτιση της μαζικής λαθροθηρίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του WWF.
 
Το "Selous Game Reserve", η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της Τανζανίας, έχει χάσει 90% του πληθυσμού ελεφάντων της σε λιγότερα από 40 χρόνια. Σχεδόν 110.000 ελέφαντες περιπλανιόταν κάποτε στις σαβάνες, τους υγρότοπους και τα δάση του Selous, αλλά τώρα μόνο περίπου 15.000 παραμένουν στο οικοσύστημα. Με το σημερινό ρυθμό λαθροθηρίας, η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς ελέφαντες ως το 2022!

Η ανάλυση, που παράχθηκε για το WWF από την εταιρία συμβούλων "Dalberg Global Advisors", δείχνει πως η απώλεια των ελεφάντων δεν έχει κόστος μόνο για τη βιοποικιλότητα, αλλά και την οικονομία της Τανζανίας, όπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σε δουλειές που στηρίζονται στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Μόνο ο τουρισμός στη περιοχή του Selous προσφέρει $6 εκ. δολάρια ετησίως.
 
Το 2014, η UNESCO τοποθέτησε το Selous στον κατάλογο των Απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω της σοβαρότητας της λαθροθηρίας ελεφάντων. Κατά την πρόσφατη κορύφωση της κρίσης, κατά μέσο όρο έξι ελέφαντες σκοτώνονταν από εγκληματικά συνδικάτα κάθε μέρα.

Η UNESCO έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με άλλες πιθανά επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες που απειλούν την προστατευόμενη περιοχή, όπως η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και η κατασκευή φραγμάτων.



πηγή: http://www.wwf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου