Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Αποχαιρετισμός στον Λουκ Χόφμαν

 
 
Με βαθιά λύπη, αλλά και πολύτιμες αναμνήσεις, αποχαιρετούμε τον Λουκ Χόφμαν, ‘πατέρα’ του WWF Ελλάς και συνιδρυτή του WWF International.
 
H αγάπη του για τη ζωή στη γη έφερε τον Λουκ από νωρίς στη ζωή του στον δρόμο της οικολογίας, τον οποίο άνοιξε και φώτισε με επιστημονικές δημοσιεύσεις ως καταξιωμένος ζωολόγος και ορνιθολόγος, και με επιτυχημένους αγώνες για την προστασία πυρήνων βιοποικιλότητας. ‘Παιδιά’ της ατελείωτης αγάπης και αγωνίας του για το μέλλον του πλανήτη είναι η διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων, το ερευνητικό κέντρο Tour du Valat, το Ίδρυμα MAVA που χρηματοδοτεί δράσεις προστασίας της φύσης σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλά από τα σημαντικότερα πάρκα προστασίας της φύσης, όπως η Ντονιάνα (Doñana) στην Ισπανία, το Μπανκ ντ’ Αργκέν (Banc d’ Arguin) στη Μαυριτανία, και βέβαια η Πρέσπα, της οποίας Επίτιμος Δημότης ανακηρύχθηκε το 2003.

Μεγάλος φίλος της χώρας μας, ο Λουκ δήλωνε λάτρης της ελληνικής φύσης από τη δεκαετία του ’50. Ακούραστος μελετητής της ζωής στους υγροτόπους της Ελλάδας και ιδρυτής πολλών οργανώσεων, όπως το WWF Ελλάς και η
Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για πολλά χρόνια, ο Λουκ Χόφμαν τιμήθηκε το 1999 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα.

Ο Λουκ Χόφμαν θα είναι πάντα μαζί μας, μέσα από τη ζωντανή φύση για την οποία αγωνίστηκε, αλλά και μέσα από γραπτά του, όπως το παρακάτω, που ξεχειλίζουν από αγάπη για τις ομορφιές του πλανήτη μας:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της ποικιλότητας. […] Ο Δίας θα πρέπει να χτύπησε τη γη αυτή με τα αστροπελέκια του, σπέρνοντας χιλιάδες νησιά και κατακομματιάζοντας τη στεριά τόσο, ώστε η ακτογραμμή να γίνει τόσο μεγάλη όσο σχεδόν ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Αυτή η φυσική πολυπλοκότητα αυξήθηκε από ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων που κυμαίνονται από σχεδόν υποτροπικά σε πραγματικά αλπικά, και από μια ποικιλία βουνών, λόφων και πεδιάδων, πολλές από τις οποίες είναι σπαρμένες με υγροτόπους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που οι συνθήκες αυτές γέννησαν μια εξαιρετικά πλούσια και ζωντανή φύση - στην πραγματικότητα την υψηλότερη γνωστή βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Αποτελούν επίσης την πηγή ωραίων και βαθιά συγκινητικών φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας



πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου