Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου


Πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου Υπεγράφει υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται και ξεκινά το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2016.


Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια:

-Ελέγχου υπολειμμάτων των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία στο ελαιόλαδο και στον βρώσιμο καρπό
-Μελέτης ανάπτυξης ανθεκτικότητας αλλά και επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα
-Μελέτης παρακολούθησης της ανθεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων στον έλεγχο του δάκου
-Μελέτης βελτίωσης της μεθόδου παρακολούθησης των πληθυσμών του δάκου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αυτοματοποίηση. Παράλληλα θα επιχειρηθεί η αριστοποίηση της βάσης δεδομένων «Dacus» με στοιχεία
-Μελέτης για την αριστοποίηση εφαρμογής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών
-Μελέτης επίδρασης από τη χρήση των εγκεκριμένων εντομοκτόνων στις μέλισσες και τους λοιπούς επικονιαστές
-Μελέτης εκτίμησης πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την άσκηση της φυτοπροστασίας στην ελιά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η εφαρμογή της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα στις Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Χαλκιδικής, Χανίων, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
 
Το όλο πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2017 θα υποβληθούν εκθέσεις αξιολόγησης και οικονομικός απολογισμός.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου