Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Εξαιρετικά αποδοτικό βιοκαύσιμο από «αντίστροφη φωτοσύνθεση»

 
 
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία ανέπτυξε μια διαδικασία «αντίστροφης φωτοσύνθεσης» που μετατρέπει βιομάζα σε καύσιμα, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίθετη διαδικασία από αυτή που ακολουθούν τα φυτά για να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε νέες βιομηχανικές μορφές καθαρής ενέργειας που στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζουν οι Δανοί ερευνητές

Η βιομάζα, συνήθως με τη μορφή άχυρου ή ξύλων, μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο μέσα από μια πληθώρα διαδικασιών, αλλά πολλές από αυτές είναι πολύπλοκες, δαπανηρές, ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η αντίστροφη διαδικασία φωτοσύνθεσης που αναπτύχθηκε στο Κέντρο Επιστήμης Φυτών της Κοπεγχάγης είναι πολύ πιο καθαρή, χάρις στην απλότητα της φύσης.

Οι επιστήμονες προσθέτουν πρώτα στη βιομάζα ένα ένζυμο που ονομάζεται λυτικός πολυσακχαρίτης μονοοξυγενάσης και βρίσκεται σε διάφορα βακτήρια και μύκητες, και στη συνέχεια χλωροφύλλη. Όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου, τα μόρια σακχάρου στη βιομάζα αρχίζουν να διασπώνται σε χημικές ουσίες που είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε καύσιμο, ή ακόμη και πλαστικά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου