Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Φλώρινα. Συζήτηση για την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για επέκταση του δικτύου NATURA στον Δήμο Πρεσπών


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από επιστημονική μελέτη (έργο εποπτείας) έχει ετοιμάσει και θέσει σε διαβούλευση πρόταση 100 νέων περιοχών NATURA 2000, η οποία θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ μέχρι 22.7.2016. Με την πρόταση αυτή, κατά την εκτίμηση του υπουργείου καλύπτεται επαρκώς το χερσαίο δίκτυο NATURA 2000, στη χώρα μας πράγμα που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή με σχετική επιστολή EU PILOT.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 2 νέες περιοχές NATURA 2000 στα όρια του Δήμου Πρεσπών που αξιολογήθηκαν ως σημαντικές μια και στα όριά τους βρίσκονται οικότοποι που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ πρΕΟΚ (οικότοποι προτεραιότητας) καθώς και είδη χλωρίδας (1 είδος που περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και 89 άλλα σημαντικά είδη χλωρίδας). Με την πρόταση αυτή οι περιοχές του Δήμου που εντάσσονται στο δίκτυο ΝΑΤURA επεκτείνονται κατά 91,88 τετραγωνικά χιλιόμετρα (από περίπου 65% σε περίπου 83% της συνολικής έκτασης του Δήμου Πρεσπών).
 
Οι προτεινόμενες περιοχές εφάπτονται στις υπάρχουσες περιοχές NATURA 2000 (Εθνικός Δρυμός Πρεσπών και Όρη Βαρνούντα) και βρίσκονται δυτικά της εθνικής οδού Φλώρινας – Πρεσπών και βόρεια της εθνικής οδού Βατοχωρίου – τελωνείου Κρυσταλλοπηγής.
 
Προκειμένου να ενημερωθούν οι Δημότες και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πρεσπών για το θέμα ο Δήμος οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, 19.7.2016 στις 7:00μμ στο Παλιό Δημαρχείο στον Λαιμό Πρεσπών, ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση για το θέμα της επέκτασης του δικτύου ΝΑΤURA με εισηγητές τους
 
Δρ. Γεώργιο Φωτιάδη, Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, μέλος της μελετητικής ομάδας.
Δρ. Ιωάννη Καζόγλου, Γεωπόνο Λιβαδοπόνο, μέλος της μελετητικής ομάδας.
Χριστίνα Λουκά, Δασολόγο, π. Επιστημονική συνεργάτιδα ΦΔΕΔΠ.



πηγή: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου