Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Αποτελέσματα 2ου Θερινού Σχολείου στη Σκιάθο


Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο. Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης* σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» (LE.A.F.- Learning About Forests). Το Θερινό Σχολείο υλοποιήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, χορηγό του Δικτύου. Πολύτιμη ήταν η αρωγή του Δήμου Σκιάθου, ενώ ευγενικοί υποστηρικτές ήταν το ξενοδοχείο The Skiathos Palace Hotel και το τουριστικό γραφείο Dolphin of Skiathos. Στις εργασίες του Θερινού Σχολείου παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης κ. Νίκος Πέτρου και ο Διεθνής Συντονιστής του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση» του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), κ. Βarry McGonigal.

Η έναρξη και το κλείσιμο των εργασιών έγινε στο κατάφυτο από πεύκα πολιτιστικό κέντρο Μπούρτζι, που ήταν το παλιό φρούριο του νησιού και πρώην δημοτικό σχολείο με τη μαγευτική θέα στο λιμάνι. Το Θερινό Σχολείο περιελάμβανε εισηγήσεις για το δασικό οικοσύστημα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την οργάνωση και λειτουργία του LE.A.F., καθώς και παρουσιάσεις καλών πρακτικών από τα σχολεία που συμμετέχουν στο δίκτυο. Επίσης έγιναν βιωματικά εργαστήρια μελέτης πεδίου στον υγροβιότοπο των Κουκουναριών και στην πόλη της Σκιάθου καθώς και εργαστήρια διδακτικών τεχνικών και μεθοδολογίας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σκιάθου. Φυσικά δεν έλειψαν και οι πολιτιστικές διαδρομές στο νησί της Σκιάθου, όπως η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στα Μουσεία του Μοναστηριού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Θερινού Σχολείου, τριανταπέντε εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από όλη την επικράτεια κλήθηκαν να προβληματιστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να εισάγουν νέες μαθησιακές διαδικασίες με επίκεντρο τον ενεργό-μαθητή και σημείο αναφοράς την αγάπη για το δάσος. Τα βιωματικά εργαστήρια και οι διδακτικές μέθοδοι που παρουσιάστηκαν από έμπειρους εκπαιδευτικούς στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είχαν απώτερο σκοπό να αναδείξουν τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην έγκαιρη διαμόρφωση και ενστάλαξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές.

Τα ευφάνταστα περιβαλλοντικά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στο δάσος, όπως στον σημαντικό βιότοπο των Κουκουναριών (περιοχή NATURA 2000), κάλεσαν τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις και τους γέμισαν με ικανοποίηση, ειδικά σε όσους είχαν συμμετάσχει στη δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή, αφού διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα δενδρύλλια «μεγάλωναν» μαζί με τους μαθητές που τα φύτεψαν...

Μεγάλη επιτυχία του Θερινού Σχολείου ήταν τέλος ότι «αγκαλιάστηκε» από την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», το Σύλλογο Γυναικών, το Μουσείο Παπαδιαμάντη, το τοπικό τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τις ομορφιές, τις παραδόσεις, αλλά και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί και να συνοδέψουν τους συμμετέχοντες στις δράσεις τους: «Με ξεναγό τον κυρ Αλέξανδρο» οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν και απόλαυσαν, με κύριο στοιχείο την έκπληξη, το «Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού», μια πολιτιστική διαδρομή αναζήτησης και ανακάλυψης της χώρας της Σκιάθου, μέσα από το λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με «βοήθεια-κοινού» τους πολίτες του νησιού που παρακολουθούσαν από τα μπαλκόνια και την επιβεβλημένη «επιβράβευση» στο τέλος με παραδοσιακούς χορούς από το γυναικείο παραδοσιακό συγκρότημα της Σκιάθου και με πολλά γλυκά.πηγή: http://eepf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου