Τρίτη 26 Μαΐου 2015

dreamista.gr. "Έχεις πάει στη Λήμνο";

 
 
Αφιέρωμα στη Λήμνο, έκανε σε άρθρο της η ιστοσελίδα «dreamista.gr», με τίτλο "Visit Lemnos", Που υπογράφει η Άννα Παπαρίζου, μια από τους 8 Greek Travel Bloggers Που φιλοξενήθηκαν στο νησί μας πριν λίγο καιρό, μετά από πρωτοβουλία τον επιχειρήσεων «Pravlis Travel» και «Taste Lemnos».
 
Έχεις πάει λοιπόν στη Λήμνο; Αν ναι, τότε ξέρεις ότι αυτό το νησί είναι ξεχωριστό και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου. Αν όχι, δεν ξέρεις τι χάνεις. Γι' αυτό όμως είμαι εγώ εδώ: για να σου πω!
 
Βρέθηκα στη Λήμνο πριν 10 μέρες με μια ομάδα από άλλους 7 travel bloggers: τη Μαρία Καλύμνου και τον Χρήστο Λουκά, που ήταν και οι ηθικοί αυτουργοί της εκδρομής, τη Μαρία Κόφου, τον Κώστα Φυλακτό, τη Μαρία Πετροπούλου, τον Γρηγόρη Τούλια και τον Μάνο Λιανόπουλο – όλοι μας διαφορετικοί, με ένα κοινό όμως: την αγάπη για τα ταξίδια, το καινούργιο και τις ομορφιές της Ελλάδας.
 
 
Μέσα σε 2 πολύ γεμάτες μέρες, γυρίσαμε το νησί απ' άκρη σ' άκρη κάμποσες φορές. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους του, τις γεύσεις του, τα μνημεία του, τα χωριά του, το χρώμα του. Και όλα αυτά, χάρη στο λημνιό ταξιδιωτικό πρακτορείο Pravlis Travel και τον φορέα βιωματικού τουρισμού Taste Lemnos, που διοργάνωσαν μια εκδρομή για εμάς που θέλαμε να δούμε, να γευτούμε και να εξερευνήσουμε τα καλύτερα της Λήμνου και να γράψουμε για αυτά.
 
Μετά από αυτές τις 2 πολύ γεμάτες, πολύ οργανωμένες μέρες, γύρισα με τα μάτια μου επίσης γεμάτα. Γεμάτα υπέροχες εικόνες. Εικόνες και σκέψεις που θέλω να μοιραστώ, γιατί η Λήμνος είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός, μη τουριστικός, ανεκμετάλλευτος και κοντά στη φύση. Και σε περιμένει να τον ζήσεις!
 
 
Πού να μείνεις
 
Στη Μύρινα, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Εκεί είναι και το λιμάνι και τα περισσότερα καταλύμματα, μαζί με το κοντινό του, Πλατύ. Η Μύρινα είναι μια κούκλα. Έχει δυο γραφικούς κολπίσκους, τον ρωμαίικο και τον τούρκικο γυαλό, με παραδοσιακές ψαροταβέρνες και όμορφες καφετέριες πάνω στο νερό, έχει πεζοδρόμους, πλούσια αγορά με ρούχα και τοπικά προϊόντα, έχει όμορφη αρχιτεκτονική, ησυχία. Έχει όμως και το κάστρο της, που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Εκεί, θα δεις ελάφια να τρέχουν ανέμελα. Θα δεις θαυμάσεις τη θέα. Και θα αναπνεύσεις Αιγαίο!
 
 
Πού θα κολυμπήσεις
 
Εκεί κοντά, είναι όλες οι καλές παραλίες του νησιού. Αμμουδερές, ρηχές, οργανωμένες και μη, εύκολα προσβάσιμες, καθαρές και ιδανικές για snorkeling. Οι βυθοί στη Λήμνο φαίνονται μαγευτικοί
 
 
Πού θα φας
 
Στον τούρκικο γυαλό της Μύρινας, θα απολαύσεις υπέροχα θαλασσινά με θέα τη θάλασσα.
 
 
Στο χωριό Καμίνια, η ταβέρνα "Ανδρέας" στην κεντρική πλατεία είναι μια γευστική αποκάλυψη: ψητά αρνάκια ετοιμασμένα με τοπικές συνταγές που κυκλοφορούν στόμα με στόμα (να δοκιμάσεις κατσικάκι Κασπακινό στον φούρνο με ρύζι και επικάλυψη φρέσκο καλαθάκι Λήμνου), λημνιά τυρόπιτα με χαρακτηριστικό αρωματικό τον δυόσμο, σαλάτες από φρεσκότατα προϊόντα, σαγανάκια και αγάπη!
 
Στον ήρεμο κόλπο του Μπουρνιά, να αναζητήσεις τους πρωτότυπους μεζέδες της Λήμνου: τον άφκο, που είναι η ντόπια φάβα, αλίπαστα ψάρια και μελίχλωρο σαγανάκι, αλλά και πετεινό με φλωμάρια, όπως ονομάζονται οι τοπικές χυλοπίτες.
 
 
Τι θα δεις

αρχαία

Η Λήμνος είναι νησί με πλούσια μυθολογία. Εκεί, βρέθηκε ο Ήφαιστος, κατατρυγμένος από τον Δία, και ίδρυσε την αρχαία πόλη Ηφαιστεία με το θέατρό της (να δεις και παραστάσεις). Εκεί, εγκατέλειψαν οι Αργοναύτες τον Φιλοκτήτη, σε μια υπέροχη σπηλιά, στην οποία μπορείς να βρεθείς και κολυμπώντας και σκαρφαλώνοντας. Μια σπηλιά που βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, κάτω από την αρχαία Καβείρια, ένα μέρος μυστικιστικής λατρείας, για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά. Στην Πολιόχνη δεν πήγα. Αξίζει όμως μια επίσκεψη στον αρχαιότερο οικισμό της Ελλάδας, σωστά;
 
 
Πανίδα
 
Η Λήμνος είναι επίσης ένα νησί με πλούσια πανίδα. Είχα την τύχη να δω flamingos σε αυτό το νησί. Και αν είσαι bird watcher, θα έχεις πολλά να κάνεις. Σίγουρα θα δεις ελάφια και λαγούς, πάντως!
 
 
χωριά
 
Έχει δική της αρχιτεκτονική η Λήμνος. Τα σπίτια στα χωριά (προτείνω τον Μούδρο και τα Καμίνια) είναι χτισμένα σε στενά δρομάκια, έχουν μικρές πόρτες πνιγμένες στις βουκαμβίλιες και μικροσκοπικές αυλίτσες. Αν βρεθείτε μέσα σε κάποιο λημνιό χωριό στον δρόμο για μια παραλία, παρκάρετε το αμάξι και κάντε μια βόλτα στα σοκάκια του.
 
 
αμμοθίνες
 
Η μοναδική έρημος στην Ελλάδα θα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι στο Μαρόκο!Φρόντισε να πας μια μέρα που δεν φυσάει, να φορέσεις ορειβατικά σαντάλια ή μποτάκια και (προτείνω) κολάν. Η άμμος πάει εκεί που δεν φαντάζεσαι.
 
 
Παναγιά Κακαβιώτισσα
 
Μετά από 20 λεπτά πεζοπορία, φτάνεις σε ένα ξωκλήσι που όμοιό του δεν υπάρχει. Κτισμένο κάτω από έναν βράχο, δεν έχει τοίχους ούτε σκεπή, αλλά έχει πρωτοτυπία και θέα που κόβει την ανάσα!
 
 
αγροκτήματα
 
Λάδι, τυρί, κρασί, συκαλάκια, φάβα... υπέροχα προϊόντα βγάζει η Λήμνος. Και είχα την τύχη να γνωρίσω τους παραγωγούς τους και να δω το χώμα που τα τρέφει.Η γαστρονομική πλευρά της Λήμνου όμως θέλει ένα άρθρο από μόνη της, so stay tuned to... Taste Lemnos!


πηγή: http://www.limnosfm100.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου