Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η αποθέωση του τοπίου του Παναγιώτη Τέτση


Η αποθέωση του τοπίου του Παναγιώτη Τέτση
 
Η Ύδρα ο γενέθλιος τόπος του καταξιωμένου ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση θα βρίσκεται διάχυτη και θα κυριαρχεί στην έκθεσή του (Τοπιογραφία 2010-2014) μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο σπουδαίος Ζωγράφος μας, εστιάζει επίμονα το βλέμμα του στις ομορφιές και τα τοπία του νησιού. Το Ζάστανι, η Μπουαγιά, τα Τσελεβίνια ζωντανεύουν μοναδικά μέσα από τα χρώματα του Παναγιώτη Τέτση. Παράλληλα, υπάρχουν και τα ασπρόμαυρα τοπία του, σε δίπτυχα και τρίπτυχα, με σινική μελάνη.

O αγαπητός μας ζωγράφος συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και δημιουργικά με την αεικίνητη φαντασία του. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, επισημαίνει στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης μεταξύ των άλλων: «Τα τελευταία έργα του Παναγιώτη Τέτση φέρνουν αυθόρμητα στη μνήμη περιγραφές του Παπαδιαμάντη, στίχους του Κάλβου, του Σεφέρη, του Ελύτη ενώ πλέκει δοξαστικό και τραχύ ύμνο στα «καυχήματα των θαυμασίων σκοπέλων. Ιδιαίτερα βέβαια στις φίλιες και γνώριμες ακτές της ένδοξης πατρίδας του της Ύδρας».
 
Ο Τάκης Μαυρωτάς διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη, σημειώνει για τον Τέτση: «Ο ίδιος επικεντρώνει την όρασή του στην αμετάβλητη πραγματικότητα της φύσης, στην Ύδρα, τον γενέθλιο τόπο του, αποκαλύπτοντας τη ψυχή του. Τόπο που αποδίδει με σταθερότητα και καθαρότητα, με ανεπιτήδευτη απλότητα και μεγάλη ευαισθησία. Έτσι, στα έργα του έχεις την αίσθηση ότι ανακινεί ιδέες, ενδυναμώνοντας την ανάγκη να τονίσει το νόημα της ύπαρξης και το αγαθό της ζωής στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου