Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Πράσινη Εβδομάδα 2015. Φύση - η υγεία μας, ο πλούτος μας

 
Πράσινη Εβδομάδα 2015 Φύση - η υγεία μας, ο πλούτος μας
 
Δράση της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για τον υγρότοπο Μπρεξίζα στην Ανατολική Αττική

Η
Πράσινη Εβδομάδα 2015, συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, και θα πραγματοποιηθεί 3 - 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το θέμα θα είναι η φύση και η βιοποικιλότητα. Παράλληλα με το σημαντικό αυτό συνέδριο διεξάγονται εκδηλώσεις «δορυφόροι» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (χάρτης), με σκοπό την προβολή κάποιου σημαντικού τοπικού περιβαλλοντικού θέματος, σχετικό με τη φύση και την βιοποικιλότητα.

Η
Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) διοργανώνει τις ίδιες μέρες ένα τριήμερο γεγονός διάχυσης και προβολής με τίτλο «Κινητοποίηση για την αποκατάσταση του υγροτόπου Μπρεξίζα, της Περιφέρειας Αττικής».

 
Ο υγρότοπος Μπρεξίζα βρίσκεται στη ΒΑ Αττική. Στην περιοχή σώζονται τα ερείπια του αρχαιολογικού ναού της Ίσιδος, ρωμαϊκό βαλάνειο ως και λείψανα αντιπλημμυρικών έργων του Ηρώδη του Αττικού (Φ.Ε.Κ. 112/Β/21-2-1992). Ο υγρότοπος (περίπου 400 στρέμματα) αποτελεί νησίδα βιοποικιλότητας, στο ευρύτερο αστικό τοπίο, για πάνω από 80 είδη πουλιών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και χρήζει αποκατάστασης (απομάκρυνση αδρανών υλικών και απορριμμάτων σε μεγάλη έκταση), και ανάδειξης του φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου. Αναφέρεται επίσης ότι εκκρεμεί η θεσμική οριοθέτηση της περιοχής ως υγρότοπου σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Νόμο 3937/2011 (άρθρο 20).

Η δράση περιλαμβάνει επικοινωνία με τοπικές αρχές, με την αρχαιολογική υπηρεσία, με ΜΚΟ και οργανώσεις πολιτών καθώς και με άλλους φορείς (εκπροσώπους εκπαίδευσης, τουριστικών δραστηριοτήτων) με στόχο την ενημέρωση τους για τις αξίες και λειτουργίες του υγροτόπου για τις σχετικές δράσεις προτεραιότητας της Στρατηγικής για τη διατήρηση των υγροτόπων της Αττικής, καθώς επίσης με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ανάδειξης και αποκατάστασης του υγροτόπου. Στη δράση θα μετάσχουν τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ΜΜΕ και πολίτες και θα περιλαμβάνει επικοινωνία, επίσκεψη στον υγρότοπο και συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών και εμπλεκόμενων φορέων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου