Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Κρήτη - Κάραβος. Ένα καλά κρυμμένο πειρατικό φιόρδ στην Κρήτη

 
 image
 
Ένα απίστευτα μαγευτικό τοπίο που θυμίζει τα Νορβηγικά φιόρδς αλλά μέσα στον ήλιο τα βράχια τα χρώματα και την άγρια ομορφιά της Κρήτης, βρίσκεται καλά κρυμμένο στο Λιβυκό Πέλαγος.
 
imageΝότια του Ρεθύμνου, ανάμεσα στον Πλακιά και την Πρέβελη βρίσκεται ο «Κάραβος» ένας μακρόστενος κόλπος περίπου 100 μέτρων που σχηματίζεται ανάμεσα σε μεγάλους κάθετους βράχους δημιουργώντας ένα καλά προστατευμένο φυσικό λιμανάκι που καταλήγει σε μια μικρή παραλία με άμμο, πλάτους 2 μέτρων.
 
Εκεί έβρισκαν καταφύγιο κατά την Βυζαντινή περίοδο οι πειρατές, που έδωσαν και το όνομα στον «Κάραβο» και παλαιότερα κατά τη μυθολογία είναι το μέρος που ο Οδυσσέας μαγεμένος από την ομορφιά του τόπου αλλά και της βασίλισσας Καλυψώ, έμεινε εκεί για επτά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη.
 
imageΣτον βυθό του οι δύτες ανακαλύπτουν το σπανιότερο στη Μεσόγειο ανάγλυφο του βυθού, πλούσιο σε ψάρια και φυτά και οι εξερευνητές με μικρά σκάφη μπορούν να απολαύσουν πολλές παραλίες της κεντρικής Μεσογείου με σύντομες επισκέψεις. 
Η πρόσβαση στην παραλία για το κοινό μπορεί να γίνει είτε περνώντας μέσα από το ξενοδοχείο που βρίσκεται στα όρια της παραλίας (πρόσβαση από Δαμνόνι) ή με βάρκα από τον Πλακιά.
 
 
Σημείωση του natura hellas. Για ακόμη μια φορά η δημιουργία της φύσης ηττήθηκε από αυτή του ανθρώπου. Το έργο της φύσης που απαιτήθηκε αιώνες για να δώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατανικήθηκε από την ανοησία του ανθρώπου. Η ανθρώπινη επέμβαση, η οποία θα έπρεπε (αν έπρεπε) να είναι κατά το ελάχιστο, ήταν τέτοια που αλλοίωσε ολοκληρωτικά το φυσικό περιβάλλον. Ο εγωισμός του ανθρώπου δεν αφήνει να αποδεχθεί ότι τα έργα του σχεδόν τις περισσότερες φορές είναι υποδεέστερα της φύσης. Ο άνθρωπος δεν εννοεί να καταλάβει ότι αυτό που μπορεί να προσφέρει αυτός σε ένα τέτοιο δημιούργημα της φύσης είναι μια ελάχιστη πινελιά, ένα ελάχιστο συν και τίποτα παραπάνω. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το δημιούργημα της φύσης καταστράφηκε διότι οι αρχές του τόπου δε λειτουργούνε, αλλά και διότι ο ίδιος ο άνθρωπος ως δημιουργός δεν έχει το γνώθι σαυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου