Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κάρλας διαψεύδει ότι τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά δηλητηριάστηκαν από κυανοτοξίνες

 
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κάρλας διαψεύδει ότι τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά δηλητηριάστηκαν από κυανοτοξίνες
 
Με σημερινή ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου διαψεύδει για άλλη μια φορά ότι οι κυανοτοξίνες ήταν η αιτία θανάτου των εκατοντάδων υδρόβιων πτηνών που βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Κάρλα ή σε κατάσταση λήθαργου και τονίζει ότι αναμένονται τα αποτέλεσματα των περαιτέρω εργαστηριακών εξετάσεων που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό της αιτίας θανάτου των πουλιών.Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συζητήθηκε το θέμα των θανάτων πτηνών στην Κάρλα. Αξιολογήθηκαν τα μέχρι τώρα ευρήματα και τα πορίσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Δόθηκε πλήρης περιγραφή της εξέλιξης του φαινομένου από τον Φορέα Δ καθώς και οι ενέργειες που έγιναν.

Τόσο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και το εργαστήριο Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν τα νεκροτομικά ευρήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει απονεμηθεί συγκεκριμένος παθογόνος παράγοντας. Δεν προκύπτει επίσης απόδειξη - τεκμηρίωση σύνδεσης του θανάτου των πτηνών με τις κυανοτοξίνες.
 
Αναδείχθηκε ότι η υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης του Ταμιευτήρα συνηγορεί στις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης της άγριας πανίδας της περιοχής και εν γένει του ζωικού κεφαλαίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων και η ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για τα νεκρά και νοσούντα ζώα υπό τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Φορέας Διαχείρισης θα παράσχει κάθε δυνατή αρωγή».


πηγή: https://www.zoosos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου