Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Legusia snogerupii. Νέο είδος της ελληνικής χλωρίδας

Legusia snogerupii
Νέο είδος της ελληνικής χλωρίδας
Γιώργος Σφήκας
 
Ένα νέο είδος για την ελληνική χλωρίδα περιγράφηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Phytologia Balcanica» από τους Kit Tan, Burkhard Biel και τον υπογράφοντα. Πρόκειται για ένα είδος του γένους Legousia στο οποίο δόθηκε το όνομα Legusia snogerupii, στη μνήμη του εκλιπόντος το 2013 καθηγητή της βοτανικής Sven Snogerup, από το Πανεπιστήμιο του Λουντ της Σουηδίας, που επί πολλά χρόνια μελετούσε τη χλωρίδα του Αιγαίου.

Την άνοιξη του 2012 ο υπογράφων βρήκε αυτό το φυτό στην ακατοίκητη νησίδα Οφιδούσα, δυτικά της Αστυπάλαιας, που διοικητικά υπάγεται στο νομό Δωδεκανήσων αλλά φυτογεωγραφικά στις Κυκλάδες. Ο υπογράφων έστειλε δείγματα, φωτόγραφίες και έγχρωμη απεικόνιση του φυτού στην καθηγήτρια Kit Tan, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δεν γνώριζε ότι δείγματα του φυτού είχαν συλλεγεί από τους H. Runemark και B. Nordestan πριν από 42 χρόνια, στις 12 Μαΐου 1960 και υπήρ- χαν στο Πανεπιστήμιο του Lund, από την Αστυπάλαια, τη Σύρνα και τη Λέβιθα.
 
xartis
 
Το Μάιο του 2014 ο Burkhard Biel ανακάλυψε το ίδιο φυτό στο βορειοανατολικό άκρο της Αμοργού. Εντύπωση προκαλεί το ασυνήθιστο χρώμα των λουλουδιών του φυτού, που είναι μπλε με μεγάλη λευκή κηλίδα στο κέντρο.
 
 
 
*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Η ΦΥΣΗ (τ. 150) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ http://eepf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου