Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Βόλος. Σημαντική Διάκριση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 
 
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε σε ερευνητική πρόταση στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έρευνα πάνω στο θέμα Water-2b: Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, ενέργεια χαμηλού άνθρακα, βιώσιμη διαχείριση νερού και άμβλυνση κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά 59 προτάσεις υποβλήθηκαν και επιλέγησαν για χρηματοδότηση μόνο 2 (ποσοστό επιτυχίας 3%).

Η πρόταση που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με κύρια ερευνήτρια την Αν. Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου και με ακρωνύμιο SIM4NEXUS ήταν μία από αυτές που επιλέχθηκαν και επικεντρώνεται στο nexus (σχέση, διασύνδεση) μεταξύ του νερού-ενέργειας-επισιτιστικής ασφάλειας-χρήσεων γης και κλίματος κάτω από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του είναι 4 χρόνια.

Το SIM4NEXUS θα αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες που θα διευκολύνουν το σχεδιασμό πολιτικών και θα γεφυρώσουν τα κενά γνώσης και τεχνολογίας στην περιοχή.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει μία μεθοδολογία ολοκλήρωσης χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της επιστήμης πολυπλοκότητας (complexity science) και ένα Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού (Serious Game) ως εργαλείο ολοκλήρωσης για τον έλεγχο και την εκτίμηση πολιτικών αποφάσεων.

Το Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σε διαφορετικές κλίμακες—σε επίπεδο περιφέρειας, κράτους, ηπείρου και παγκόσμιο—αλλά και σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες—βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα. H Ελλάδα (σε επίπεδο χώρας) είναι μία από τις μελέτες περίπτωσης για τις οποίες θα αναπτυχθεί το Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Wageningen LEI (Ολλανδία) και η ομάδα απαρτίζεται από 26 εταίρους από 15 χώρες.

Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο μοναδικός εταίρος από Ελλάδα, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες παγκοσμίου κύρους όπως Cambridge University (UK), Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (Germany), IHE Delft (The Netherlands), University of Exeter (UK), DHI (Denmark), KTH Royal Institute of Technology (Sweden) και άλλοι.

Για περισσότερες πληροφορίες: laspidou@uth.gr .
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου