Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πρόγραμμα επιτήρησης των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στα μικρά μηρυκαστικά


Πρόγραμμα  επιτήρησης των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στα μικρά μηρυκαστικάΕγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη το Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά.
 
Το Πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε όλη την Ελληνική Επικράτεια έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
 
Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, ελέγχου και εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 999/2001 όπως τροποποιήθηκε τελευταία και ισχύει.
 
 
Στόχοι του προγράμματος είναι:

-Η συστηματική έρευνα και διαφορετική διάγνωση με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στα μικρά μηρυκαστικά μέσω της ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης.
-Επί θετικού αποτελέσματος, είτε η εκρίζωση της διαπιστωθείσας εστίας Τρομώδους νόσου (Κλασσικής ή Άτυπης) ή της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας Βοοειδών, είτε ο έλεγχος και η αποτροπή διασποράς του αιτιολογικού παράγοντα.
-Ο αποκλεισμός της εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της Σπογγώδους Εγκεφαλοπαθειών Βοοειδών στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.



πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου