Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η φώκια «Αργυρώ» στα Τουρκικά παράλια

 
1425719_10153358809910878_6442944285081021610_n
 
H Μεσογειακή Φώκια που είναι γνωστή πλέον ως Αργυρώ, βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στις Τουρκικές ακτές. Έπειτα από 2 χρόνια συνεχούς παρακολούθησής της στη ΒΑ Σάμο όπου οι κινήσεις της κάλυπταν μία ακτίνα 10 μιλίων, καθώς πλησιάζει σταδιακά την ενηλικίωσή της έχει επεκτείνει τους τελευταίους 2 μήνες την περιοχή στην οποία συναντάται. Η φώκια αυτή αποτελεί μία πραγματικά μοναδική περίπτωση, τόσο ως προς τη συμπεριφορά της καθώς από μόνη της «επέλεξε» να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και ως προς τη συμμετοχή μεγάλου δικτύου ανθρώπων από την τοπική κοινωνία (ψαράδες, επαγγελματίες του τουρισμού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί άλλοι) για την προστασία της, με τους οποίους οι ερευνητές του Αρχιπελάγους έχουν μοιραστεί πολλές χιλιάδες ώρες φύλαξης.

Από την τελευταία καταγραφή της φώκιας αυτής στη ΝΑ Σάμο στις 29/12, κάλυψε μία απόσταση 25 περίπου μιλίων, εξερευνώντας για πρώτη φορά άγνωστα νερά και κατέληξε στις τουρκικές ακτές. Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε στη Μαρίνα του Kusadasi.

Με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της φώκιας, το Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τουρκική περιβαλλοντική οργάνωση SAD AFAG, οι οποίοι έχουν αναλάβει την προστασία της στα τουρκικά παράλια, σε συνεργασία με την τοπική ακτοφυλακή και την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος.

Παράλληλα το σκάφος με ερευνητές του Αρχιπελάγους είναι προετοιμασμένο να ταξιδέψει προς τις ακτές τις Τουρκίας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αυτή η μετακίνηση της φώκιας είναι μία καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε πως ότι είναι αδύνατον να υπάρξει προστασία του Αιγαίου, εάν δεν υπάρχει σωστή και ουσιαστική συνεργασία με τους γείτονές μας στις Τουρκικές ακτές.



πηγή: http://archipelago.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου