Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αθήνα. Ομιλία με τίτλο "Το έδαφος θα μας σώσει"

 

Ομιλία (με ελεύθερη είσοδο) –Παρασκευή 29.1 στις 6.30 μ.μ.

«Το έδαφος θα μας σώσει»… ή εμείς καλούμαστε «να σώσουμε τα εδάφη» (Save Οur Soils); Μήπως και τα δύο; Μια και πρόκειται για σχέση, τη σχέση του ανθρώπου με το έδαφος.
 
Αυτό που συνήθως αγνοούμε ή και ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξή του – αλλά κι ότι οφείλουμε την ύπαρξή μας σε αυτό! Κι αν σε κάποιους ακούγεται περίεργη η χρήση της λέξης «σχέση» για κάτι που δεν είναι ζωντανό, το χώμα, το έδαφος… – και μας βοηθάει να το καταλάβουμε αυτό η σύγχρονη βιολογία – είναι κάτι… εντελώς ζωντανό. Αποτελεί το «σπίτι» ενός μεγάλου πλήθους μικρών και λίγο μεγαλύτερων οργανισμών: μερικά δισεκατομμύρια ζουν σε μια χούφτα (γόνιμο) χώμα! Το «σπίτι» αυτό, που σήμερα απειλείται, μπορεί με τη βοήθεια της βιοδυναμικής γεωργίας να θεραπευτεί. Να γίνει πάλι «έδαφος ιερό και γόνιμο» (Ν. Καζαντζάκης), μια «Καλή Γη» (Good Earth), φίλη και σύμμαχος του ανθρώπου, που αντιστέκεται στην ξηρασία κι όπου «ό,τι και να βάλεις (φυτέψεις) πιάνει». Βάση λοιπόν για αφθονία και ευημερία σε επίπεδο ατομικό, συλλογικό και παγκόσμιο. Κι ίσως κι η ταλαιπωρημένη ειρήνη να ανασάνει τότε…
 
 
Θέματα:
 
- «Για να αγαπήσεις κάτι χρειάζεται να το καταλάβεις».
- Τι είναι έδαφος, δημιουργία και είδη εδάφους, το «ιδανικό έδαφος».
- Φυσικά μέτρα για το ζωντάνεμά του.
- Η (σιωπηλή) επανάσταση της βιοδυναμικής γεωργίας και η υπόσχεσή της για το μέλλον.
- Το β-δ σκεύασμα 500.
 
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας, συνιδρυτής του «εν δυνάμει», συν-οραματιστής της πρωτοβουλίας «Ένα Σχολείο για το Έδαφος».
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος όρ.)
Χρόνος (πότε): Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 6.30 μ.μ. (προσέλευση), 7.00 – 8.30 μ.μ.
 
Ειδοποιείστε για την πρόθεση συμμετοχής σας: στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή) ή/και στέλνοντας μήνυμα στα mail mariosdes@yahoo.com ή endynamei@yahoo.gr. Επί τόπου θα μπορείτε να προμηθευτείτε το Αστρονομικό Καλλιεργητικό Ημερολόγιο του 2016.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου