Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τελικά, είμαστε πολύ μπροστά από τους Γιαννιώτες...

 
 
- Έφαγαν τη σκόνη μας!!!
- Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν
 
Υπάρχει παλιά "κόντρα" μεταξύ Αρτινών και Γιαννιωτών, αυτοί "παγουράδες", εμείς "νεραντζόκωλοι" και πάει λέγοντας. Όμως, τις τελευταίες μέρες έχω βεβαιωθεί ότι είμαστε πολύ μπροστά από αυτούς. Και εξηγούμαι:
 
Τα Γιάννενα έχουν έναν εκπληκτικό χώρο στο Κάστρο τους, το Ιτς Καλέ (Ακρόπολη) και εκεί υπάρχει ένα κτίριο, που κάποτε κατασκευάστηκε και οι Γιαννιώτες το προόριζαν για θερινή διαμονή της βασιλικής οικογένειας.
 
Έφυγαν, όμως οι βασιλιάδες και οι "γραφικοί" των Ιωαννίνων, αντί να το πάρουν και να το κάνουν ένα ωραιότατο boutique-hotel (εκπληκτικός περιβάλλων χώρος, φοβερή θέα) και οι τουρίστες να μένουν βασιλικά, όπως ήταν ο σκοπός που είχε κατασκευαστεί δηλαδή, πήγαν και το έφτιαξαν πολυχώρο πολιτισμού, τεχνών και επιστημών. Και έφτιαξαν και ένα ωραιότατο εστιατόριο-αναψυκτήριο-καφετέρια. Και φυσικά, το Ιτς Καλέ έμεινε κλειστό και έχασαν την ευκαιρία να το αξιοποιήσουν.
 
 
Τι;;;; ΟΧΙ;;;; Λάθος κάνω;;;;
 
Μα αφού διαβάζω για το κτίριο, όπου οι "γραφικοί" πήγαν και έφτιαξαν το Βυζαντινό τους Μουσείο (διότι, όπως είναι γνωστό, τα Γιάννενα, σε αντίθεση με την Άρτα, διαθέτει πολλά Βυζαντινά μνημεία):

"
Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στο χώρο της ΝΑ ακρόπολης (Ιτς-Καλέ) του κάστρου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για διόροφο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η κεντρική συλλογή του Μουσείου και η οποία φιλοξενεί ευρήματα (γλυπτά, νομίσματα, κεραμεική, εικόνες, βημόθυρα, ευαγγέλια) από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Η μόνιμη αυτή έκθεση αναπτύσσεται σε επτά αίθουσες που αντιστοιχούν σε τρεις εκθεσιακές ενότητες (Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή), με ευρήματα τα οποία προέρχονται από όλη την Ήπειρο και είναι ενδεικτικά για την ιστορία και την τέχνη της περιοχής της Ηπείρου κατά τις περιόδους αυτές. Παράρτημα του μουσείου αποτελεί η Έκθεση Αργυροχοίας, τέχνης παραδοσιακής και με ξεχωριστή άνθηση στην Ήπειρο, η οποία φιλοξενείται στο λεγόμενο ''θησαυροφυλάκιο''. Εκτίθενται εκκλησιαστικά και κοσμικά έργα προερχόμενα από τις ιδιωτικές συλλογές του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και του γιαννιώτη αργυροχόου Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, ενώ πρόσφατα εμπλουτίστηκε με σειρά κοσμημάτων και αντικειμένων, δωρεά της κ. Τ. Βέλλη-Δογορίτη.

Το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμεικής, τοιχογραφίας, ψηφιδωτού και λίθου καθώς και αποθηκευτικό χώρο στο υπόγειο υποδοχής των ανασκαφικών ευρημάτων. Επίσης διαθέτει χώρους περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων και πωλητήριο.


Στόχος του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων είναι η συγκέντρωση, προστασία, μελέτη και προβολή έργων τέχνης και αντικειμένων που καλύπτουν την περίοδο από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Επίσης να αποτελέσει την καρδιά ενός πολιτιστικού χώρου, να παρακολουθήσει τη δυναμική του χώρου της ακρόπολης αλλά προπάντων να γνωστοποιήσει στο ευρύτερο κοινό την ιστορία της Ηπείρου όπως αυτή αποτυπώνεται στα ευρήματα των ανασκαφών. Παράλληλα να αναδείξει την τέχνη της αγιογραφίας και να αποτελέσει πόλο έλξης με τη διοργάνωση θεατρικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο το κοινό θα έρθει κοντά με την ιστορία του τόπου του."
 
Εμ, με αυτά που διαβάζω, πού να πατήσει άνθρωπος; Το είπαν εδώ στην Άρτα, οι άνθρωποι που δεν είναι "γραφικοί", οι άνθρωποι της ανάπτυξης και της προόδου, "χωρίς boutique-hotel, Κάστρο δεν ανοίγει". Δεν μπορεί, δίκιο θα 'χουν...
 
Γι' αυτό σας λέω, καταδικασμένο το Ιτς Καλέ να ρημάζει. Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από την παρακμή του:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ευτυχώς, εδώ στην Άρτα δεν ασχολούμαστε με τέτοιες ουτοπικές γραφικότητες και δεν κινδυνεύουμε να πάθουμε τέτοια χουνέρια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου