Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ανοίγει σε δημόσια ψηφοφορία ο διαγωνισμός όνοματοδοσίας εξωπλανητών (NameExoWorlds)

 
Ανοίγει σε δημόσια ψηφοφορία ο διαγωνισμός όνοματοδοσίας εξωπλανητών (NameExoWorlds).
 
Ψήφισε τώρα το αγαπημένο σου όνομα μέσα από τη λίστα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός ονοματοδοσίας εξωπλανητών NameExoWorlds, που οργανώθηκε από την IAU (Διεθνής Αστρονομική Ένωση), εισέρχεται τώρα στο τελικό του στάδιο. Ξεκινά σήμερα (Σ.Μ. ξεκίνησε στις 12-82015) η ψηφοφορία του κοινού, πάνω στην λίστα ονομάτων για τα ExoWorlds – 20 πλανητικών συστημάτων που περιλαμβάνουν 15 αστέρια και 32 εξωπλανήτες. Η ψηφοφορία θα αναδείξει τα ονόματα για τα επιλεγμένα αστέρια και τους εξωπλανήτες.
 
Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δίνουν ονόματα στα ουράνια αντικείμενα εδώ και χιλιετίες, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) είναι η αρχή που είναι αρμόδια για την επίσημη ανάθεση ονομάτων στα ουράνια σώματα. Ο διαγωνισμός NameExoWorlds παρέχει στο κοινό, όχι μόνο την ευκαιρία για πρώτη φορά να ονομάσει εξωπλανήτες, αλλά και – για πρώτη φορά εδώ και αιώνες – τη δυνατότητα να δώσει ονόματα σε αστέρια. Είκοσι αστέρια με γνωστούς εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους είναι τα αντικείμενα που έχουν επιλεγεί για να ονομαστούν.
 
Λέσχες Αστρονομίας, και μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί από 45 χώρες υπέβαλαν 247 προτάσεις για τα ονόματα των 20 ExoWorlds. Οι προτάσεις αυτές μπορούν τώρα να ψηφιστούν στην ιστοσελίδα NameExoWorlds. Ένας πλήρης κατάλογος των ExoWorlds μπορεί να βρεθεί εδώ, ο οποίος περιλαμβάνει μεμονωμένα αλλά και πολλαπλά-πλανητικά συστήματα. Τα ονόματα των πλανητών σε κάθε σύστημα, καθώς και τα ονόματα των άστρων τους, είναι ανοικτά σε δημόσια ψηφοφορία – εκτός από τα πέντε αστέρια στη λίστα που έχουν ήδη ιστορικά ονόματα.

Εξηγήσεις για τα ονόματα των 20 άστρων, σε συνδυασμό με τα προσωπικά μηνύματα μερικών από τους επιστήμονες που τα ανακάλυψαν, είναι διαθέσιμα
εδώ. Δεν απαιτείται εγγραφή για να συμμετάσχει κανείς, εντούτοις κάθε συσκευή (υπολογιστής ή το smartphone) μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά για κάθε ένα από τα 20 συστήματα. Ένα πλήρες σύνολο οδηγιών για το πώς να ψηφίσετε μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι σύλλογοι και οι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί που θα προτείνουν επιτυχώς ένα νικηφόρο όνομα ExoWorld θα λάβουν μια τιμητική πλακέτα και θα είναι από τους εκλεγμένους που θα προτείνουν ένα όνομα για ένα μικρό πλανήτη (σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες για ήσσονος σημασίας ονομασία πλανήτη).

Η Λίζα Καλτενέγκερ (Lisa Kaltenegger) από το Πανεπιστήμιο Cornell άνοιξε επίσημα το διαγωνισμό και έριξε την πρώτη ψήφο σε δημόσια τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της XXIX Γενικής Συνέλευσης της IAU στη Χονολουλού, στη Χαβάη. Η τελετή συνοδεύτηκε από ένα ειδικό χαιρετισμό από τον αστροναύτη Σκοτ ​​Κέλι (Scott Kelly), που σήμερα βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ψήφοι μπορούν να δοθούν
εδώ. Η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή σας στη ψηφοφορία είναι 23:59 UTC στις 31 Οκτωβρίου 2015.
 
 
Σημειώσεις

[1] Οι υπάρχουσες αστρονομικές ονομασίες για τα νέο-ονομασθέντα αστέρια (π.χ. 55 Cancri) θα παραμείνουν, όπως είναι κοινά γνωστές, για όλα τα άλλα είδη αστρονομικών αντικειμένων.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες
 
Η IAU είναι ένας διεθνής αστρονομική οργάνωση με περισσότερους από 10.000 επαγγελματίες αστρονόμους από περισσότερες από 90 χώρες. Η αποστολή του είναι να προωθήσει και να εξασφαλίσει την επιστήμη της αστρονομίας σε όλες τις πτυχές της μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Η IAU ενεργεί επίσης ως η διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή για την ανάθεση των ονομάτων στα ουράνια σώματα και των χαρακτηριστικών της επιφάνειας τους.


Σύνδεσμοι

IAU Σχετικά με την ονομασία των εξωπλανητών
IAU Για την Ονοματοδοσία


Επαφές

Sze-Leung Cheung
Διεθνής Συντονιστής της IAU
Ιαπωνία
Τηλ: + 81- (0) 422-34-3896
Τηλέφωνα: + 81- (0) 80-9274-2454
Email:
cheungszeleung@iau.org

Thierry Montmerle
Γενικός Γραμματέας της IAU/ Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού
Παρίσι, Γαλλία
Τηλ: +33 1 43 25 83 58
Email:
montmerle@iap.fr

Lars Christensen Lindberg
Υπεύθυνος Τύπου IAU
Garching bei München, Γερμανία
Τηλ: +49 89 320 06 761
Τηλέφωνα: +49 173 38 72 621
Email:
lars@eso.org

(Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της IAU εδώ).


πηγή: http://www.astronomos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου