Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η λίμνη με τα νούφαρα κινδυνεύει να χαθεί!

 
greveniti noufara
 
Ένα από τα θαύματα της φύσης. Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το Γρεβενίτι, σε ένα τοπίο που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Είναι η λίμνη Ζορίκα, η λίμνη που γεμίζει με νούφαρα κάθε χρόνο και αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα μέσα στην απέραντη γοητεία του πράσινου. 
 
greveniti noufara1
 
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στο πλούσιο δάσος της περιοχής και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Μπροστά από την λίμνη περνά η επαρχιακή οδός που συνδέει το Ζαγόρι με το Μέτσοβο.

Ένας δρόμος που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τις θεομηνίες του περασμένου χειμώνα και η αποσάθρωση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της λίμνης.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από την άνοιξη, με την διαφορά ότι μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την επίλυσή του.

Κι επανέρχεται σ' αυτό ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας, γράφοντας και φωτογραφίζοντας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:
 
greveniti dromos1
 
«Η επαρχιακή οδός που συνδέει το Ζαγόρι με το Μέτσοβο (ανάμεσα από Γρεβενίτι και Φλαμπουράρι), περνά μπροστά από την «λίμνη με τα νούφαρα».

Τονίζω και πάλι την αναγκαιότητα «στήριξης» της οδού που η κατάπτωση και η αλλαγή της κοίτης του ρέματος δημιούργησε προβλήματα και η αργή αποσάθρωση θα οδηγήσει τελικά, πέρα από την καταστροφή του δρόμου, και στην καταστροφή της λίμνης και ίσως και στο εκτροφείο πέστροφας πιο κάτω.

Πάντως προτείνω ως την εύρεση της πραγματικής λύσης του προβλήματος, να ριχτεί πεταχτό τσιμέντο σαν σοβάς, που θα συγκρατήσει τις φερτές ύλες. Ειδάλλως με την έλευση των βροχών, πολύ σύντομα πιστεύω θα πληροφορηθούμε το «κακό».
 
Επίσης ο δρόμος είναι επικίνδυνος ιδίως το βράδυ και σήμερα με την επίσκεψή μου για φωτογραφίες, τοποθέτησα αυτή την κορδέλα στο επικίνδυνο σημείο. Αν έπραξα λάθος, ας με τιμωρήσει ο δήμαρχος».

 Χρηστογούλας Στέφανος
Βραδέτο Ζαγορίου
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου