Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Φλώρινα. Αλλεπάλληλες κατολισθήσεις «βομβαρδίζουν» την Αχλάδα


 Μια ακόμα μεγάλης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε πριν λίγες μέρες την Τ.Κ. Αχλάδας στα όρια του Νότιου ορυχείου. Η κατολίσθηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί όπου κύριες αιτίες υπήρξαν, η έντονη μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση και η πρόχειρα κατασκευασμένες βαθμίδες του ορυχείου.

Αυτή τη φορά όμως οι συνέπειες ήταν σοβαρές καθώς ο τεράστιος όγκος χώματος που αποκόπηκε από το βουνό καταπλάκωσε δυο σκαπτικά μηχανήματα που βρίσκονταν στο σημείο προκαλώντας τους υλικές ζημιές, ενώ ευτύχημα θα χαρακτήριζε κανείς το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Υπάρχουν φόβοι αν καταρρεύσει το βουνό να καταπλακώσει ανθρώπους και μηχανήματα καθώς το σημείο είναι ενεργό(κεντρικό σημείο του ορυχείου, όπου και χρησιμοποιείται) και καθημερινά παραβρίσκονται εργαζόμενοι.
 
Ωστόσο είναι μια ακόμα απόδειξη της κακοτεχνίας και προχειρότητας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αφού συχνά παρατηρείται το φαινόμενο των κατολισθήσεων, συνήθως μετά από έντονη βροχόπτωση. Διερωτάται κανείς πόσο σύνηθες και φυσιολογικό μπορεί να θεωρηθεί το φαινόμενο κατολίσθησης στο ορυχείο; Μήπως φαντάζει φυσιολογικό στην περιοχή αφού πλέον αποτελεί ‘’κομμάτι’’ της όλης λειτουργίας του ορυχείου; Μήπως μιας και συμβαίνει συχνά πρέπει να περνάμε στο ‘’ντούκου’’ την όποια κατολίσθηση και να την παρουσιάζουμε ως καθημερινότητα; και οι ειδήμονες που βρίσκονται; Η επιθεώρηση μεταλλίων τι κάνει; Πληροφορίες λένε πως πραγματοποιούνται συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ υπαλλήλων της υπηρεσίας και εκπροσώπων των εταιριών στα γραφεία των δεύτερων, ενώ ουδείς μέχρι σήμερα δεν συνάντησε υπάλληλο της επιθεώρησης να πραγματοποιεί τον απαιτούμενο έλεγχο στον χώρο του ορυχείου, όπως και δεν ενημερώθηκε ποτέ κανένας εκπρόσωπος του χωριού για όποια προγραμματισμένη επίσκεψη τους. Εύλογα γεννάται το ερώτημα τι είδους έλεγχος μπορεί να γίνει μέσα στο γραφείο; Δηλαδή παρακολουθούν το μεταλλείο και τις εγκαταστάσεις τους σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και προστασία περιβάλλοντος και ελέγχουν την ορθολογική εκμετάλλευσης των;, γνωμοδοτούν για τον περιορισμό της ζώνης 500 μέτρων από τα όρια λατομικών περιοχών, και ένα σωρό άλλες αρμοδιότητες; Και ολ’ αυτά μέσα από το γραφείο; Θυμίζει καλοστημένο παιχνίδι με δεδομένη την νίκη του παίκτη που υστερεί …Και αφού προσπαθούν να μας «πείσουν» για όλα τα παραπάνω, γιατί συμβαίνουν κατολισθήσεις και πλημμύρες; Εξαιτίας της νομιμότητας;
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να σκύψουν οι τοπικοί άρχοντες με σύνεση στο πρόβλημα, ώστε συντελέσουν σε καθοριστική λύση που θα βοηθήσει τους κατοίκους της Τ.Κ. Αχλάδας.
 
Νεολαία Τ.Κ. Αχλάδας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου