Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Οζώδης Δερματίτιδα στον Έβρο. Θανατώθηκαν 141 ζώα

 
Οζώδης Δερματίτιδα στον Έβρο: Θανατώθηκαν 141 ζώα - Μάχη με τον χρόνο για να εμβολιαστούν 19.000 βοοειδή
 
Μάχη με τον χρόνο για να εμβολιαστούν 19.000 βοοειδή
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οζώδη Δερματίτιδα των βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ανακοινώνει τα εξής:

Θανατώθηκαν ήδη οι δύο θετικές εκτροφές (141 ζώα) και διεξάγεται συνεχής κλινική διερεύνηση των υπολοίπων εκτροφών για τυχόν νέα κρούσματα.

Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, απέδωσε τελικά η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Ο.Δ. για τελική έγκριση. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα και για να κερδηθεί χρόνος γίνονται ήδη όλες οι διαδικασίες με την προμηθεύτρια εταιρεία για την διαθεσιμότητα και την αγορά του εμβολίου, καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την άμεση έγκρισή του.

Η δαπάνη αγοράς του εμβολίου θα βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι δαπάνες διενέργειας του εμβολιασμού θα καλυφθούν από πιστώσεις της Περιφέρειας, η οποία επιπλέον εξασφάλισε πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών καθώς και για την αγορά υγειονομικού κτηνιατρικού υλικού.

Στόχος να εμβολιαστούν όλα τα ζώα της Π.Ε. Έβρου (περίπου 19.000 ζώα) ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Προστασίας (Δέλτα του Έβρου), στην συνέχεια θα εμβολιαστούν τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τέλος αυτά της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Το σχήμα εμβολιασμού θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την τελική έγκρισή του.

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί πρωτίστως από Κτηνιάτρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και επικουρικά θα συμμετέχουν οι Κτηνίατροι εκτροφής.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχει ζητηθεί επίσης να συμμετέχουν κτηνίατροι και άλλων Δημοσίων φορέων και οργανισμών (ΕΛΓΑ, Στρατός κλπ).

Συνεχίζονται τέλος οι εκτεταμένοι ψεκασμοί σε υδατοσυλλογές και εκμεταλλεύσεις.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου