Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Ιωάννινα. Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη Ζιτσιώτικη Αμπελουργία


 Η αμπελουργία είναι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας, καθώς η περιοχή φημίζεται διεθνώς για τους αμπελώνες της και για τα οινοποιεία που παράγουν το ποιοτικό κρασί της.

Για την προβολή της δραστηριότητας αυτής θα χρησιμοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη Γιορτή Κρασιού, θεσμός για την περιοχή, που αναβαθμίζεται και «απλώνεται» σε ένα ολόκληρο τριήμερο.

Οι εκδηλώσεις για τη φετινή Γιορτή δεν θα περιοριστούν στο παραδοσιακό γλέντι υπό από τους ήχους της Ηπειρωτικής μουσικής, αλλά το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με επιστημονική ημερίδα, συζητήσεις, επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, καθώς και σε αξιοθέατα κ.λ.π.. Κάτι που καθιστά το τριήμερο των εκδηλώσεων ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση με την κάλυψή της Γιορτής από τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
 
 
Το πρόγραμμα της Γιορτής
 
Η Γιορτή Κρασιού Ζίτσας 2015 ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ. (Σ.Μ. χθες) με ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο, και θέμα «Η αμπελουργία στη Ζίτσα». Εισηγητές: Στέφανος Κουντουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Στάθης Βασδέκης, Γεωπόνος και Ηλίας Μάνης, Γεωπόνος.

Το Σάββατο, 22 Αυγούστου, ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στους Αμπελώνες και στα οινοποιεία της Ζίτσας, γευσιγνωσία και συζήτηση με οινολόγους.

Τέλος, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει επίσκεψη στα αξιοθέατα της Ζίτσας (Μοναστήρι, Πινακοθήκη, Μουσείο), διαδραστική παρουσίαση εργασίας των μαθητών του Γυμνασίου Ζίτσας με θέμα «Ζίτσα, εκεί που ο πολιτισμός συναντά την ευεργεσία» στο Πολιτιστικό Κέντρο, γυναίκες της περιοχής θα προσφέρουν τοπικά παραδοσιακά φαγητά και κρασί, ενώ θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια και χορευτικό πρόγραμμα.πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου