Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Eurostat. Παρά το Ρώσικο εμπάργκο η αξία των ελληνικών εξαγωγών παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα

 
 
Το πρόβλημα που δημιούργησε στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών της ΕΕ το ρώσικο εμπάργκο απεικονίζεται στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, πριν την επιβολή του εμπάργκο τα κράτη μέλη της ΕΕ που ήταν περισσότερο «συνδεδεμένα» με την ρώσικη αγορά ήταν η Λιθουανία (ποσοστό 68% των εξαγωγών της κατευθύνονταν προς τη Ρωσία), η Πολωνία (21%), η Λετονία (16%), η Κύπρος (22%) και η Ελλάδα (7%).

Με την επιβολή του ρώσικου εμπάργκο σταμάτησαν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία. Όμως από αυτές τις χώρες μόνο η Ελλάδα κατάφερε να βρει νέες αγορές και να κρατήσει την αξία των εξαγωγών της σε σταθερά επίπεδα ή ακόμη και να παρουσιάσει μια μικρή αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά λαχανικά και τα φρούτα (πορτοκάλια, ακτινίδια, σταφύλια, φράουλες κ.α.) κατάφεραν να βρουν νέες αγορές και να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών, προς τις χώρες της ΕΕ αλλά και τις τρίτες χώρες, για την εμπορική περίοδο Αύγουστος 2014 – Απρίλιος 2015, ανήλθαν σε αξία στα 708 εκατ. ευρώ (από 704 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη προηγούμενη εμπορική περίοδο).

Αντίθετα η αξία των εξαγωγών της Πολωνίας, για την περίοδο Αύγουστο 2014 – Απρίλιο 2015, σημείωσε κατακόρυφη πτώση (-24%). Συγκεκριμένα έφτασε στα 1,17 δις ευρώ (από 1,54 δις).

Επίσης σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν και οι εξαγωγές της Κύπρου (-47%), οι οποίες την συγκεκριμένη περίοδο έφτασαν στα 29,4 εκατ. ευρώ (από 55,2 εκατ.).

Μείωση αν και μικρότερη (-4%) σημείωσαν και οι εξαγωγές της Λετονίας, οι οποίες ανήλθαν σε 63 εκατ. ευρώ (από 66,5 εκατ.).

Πριν την επιβολή του εμπάργκο το 26% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών της ΕΕ κατευθύνονταν προς τη ρώσικη αγορά. Ειδικότερα για την εμπορική περίοδο Αύγουστος 2013 – Απρίλιος 2014 οι συνολικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών της ΕΕ ανήλθαν σε 33,6 δις ευρώ. Αντίστοιχα την περίοδο Αύγουστος 2014 – Απρίλιος 2015 (μετά την επιβολή του εμπάργκο) μειώθηκαν στα 31 δις ευρώ (μείωση σε ποσοστό –8%).
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου