Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Το Χόνγκ Κόνγκ γεύτηκε τους ΠΟΠ οίνους της Αχαΐας


 Το Χόνγκ Κόνγκ γεύτηκε τους ΠΟΠ οίνους της ΑχαΐαςΥπό την οργάνωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και με την υποστήριξη του Μοναδικού Έλληνα Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη, οι ΠΟΠ οίνοι της Αχαΐας ταξίδεψαν έως το Χόνγκ Κόνγκ στις αρχές Ιουνίου.
 
Αναλυτικότερα, το Επιμελητήριο Αχαΐας υπέβαλε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης) πρόταση για την προβολή και την προώθηση των ΠΟΠ οίνων της Αχαΐας, η οποία και ενεκρίθη.

Το έργο αυτό έχει ως αντικείμενο την προώθηση 4 ΠΟΠ Οίνων του Ν. Αχαΐας, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα κρασιά πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο του Αμπελο-οινικού Τομέα.
 
 
Οι 4 ΠΟΠ οίνοι της Αχαΐας είναι οι εξής:

1. ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών
2. ΠΟΠ Μοσχάτο Πατρών
3. ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πατρών
4. ΠΟΠ Πάτρας

Οι ΠΟΠ Οίνοι Αχαΐας λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες και έχουν βραβευθεί συχνά. Είναι προϊόντα που εμφανίζουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο που υλοποιείται και στη ουσία η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή των ΠΟΠ οίνων της Αχαΐας. Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να διεκδικήσει χρηματοδότηση και τα επόμενα χρόνια, να δει και άλλες αγορές στόχους και να συμπεριλάβει και τα ΠΓΕ κρασιά της περιοχής μας.
 
Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήθηκε αποστολή στον πρώτο στόχο που είναι το Χόνγκ Κόνγκ μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου 2015. Η Κίνα είναι μία χώρα με 1.4 περίπου δις πληθυσμό, ενώ το Χονγκ Κόνγκ έχει 7.2 εκατομμύρια πληθυσμό. Στην αποστολή αυτή έλαβαν μέρος ο κος Κωνσταντίνος Λαζαράκης, MW (Master of Wine), ο κος Ιδομενέας Αγγελάκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εξαγωγών και Επιχειρηματικών Αποστολών στο Enterprise Greece και η κα Νόρα Νικολοπούλου, Δικηγόρος, Προϊσταμένη τμήματος Τεκμηρίωσης Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων και Εξαγωγών του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Κατά την αποστολή στο Χόνγκ Κόνγκ η παραπάνω ομάδα εργασίας συνεργάστηκε με τον φορέα AWSEC, Asia Wine Service and Education Centre, επίσημο κέντρο οινογνωσίας, το οποίο λειτουργεί από το 1994. Είναι ο μόνος φορέας, ο οποίος έχει κερδίσει το έπαθλο WSET (Wine and Spirit Education Trust) Educator of the year στην Ασία και έχει επίσης πάρει 15 παγκόσμια βραβεία. Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες σχολές κρασιού του Bordeaux, της Αυστραλίας, κ.α.
 
 
Κατά την αποστολή πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις

1.
Δύο σεμινάρια σε 60 συνολικά άτομα που σχετίζονται με το κρασί (αγοραστές για μεγάλες εταιρείες της Κίνας, σύμβουλοι οίνου, δημοπράτες των μεγαλύτερων οίνων δημοπράτησης, chef sommelier κα.
Τα εν λόγω σεμινάρια χωρίστηκαν σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε ενδελεχή παρουσίαση της Αχαΐας, των ιδιαίτερων γεωγραφικών και κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής σε σχέση με την καλλιέργεια ποικιλιών αμπελιών, αναφορά με αριθμητικά στοιχεία της μοναδικότητας των αχαϊκών ΠΟΠ οίνων.
Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε γευσιγνωσία των ΠΟΠ κρασιών με επεξήγηση των χαρακτηριστικών τους.

2. Επίσημο γεύμα προς εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου των οίνων. Παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Χόνγκ Κονγκ κος Χριστόδουλος Μαργαρίτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη προώθησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων μέσω των βασικών φορέων της επιχειρηματικότητας, των επιμελητηρίων και κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να είναι αρωγός κάθε οργανωμένης προσπάθειας υπέρ της ελληνικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε παρουσίαση και γευσιγνωσία των κρασιών ΠΟΠ της Αχαΐας. Το προσεχές διάστημα πρόκειται να γραφτούν άρθρα στον Κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα αχαϊκά ΠΟΠ κρασιά.
 
Η γνώμη των συμμετεχόντων τόσο στα σεμινάρια όσο και στο γεύμα ήταν ιδιαίτερα θετική για τα ΠΟΠ κρασιά Αχαΐας με έντονη έκπληξη από την ποιότητα και την πολυποικιλότητα των οίνων που δοκίμασαν.

Δεδομένου ότι αυτή η κίνηση γνωστοποίησης των αχαϊκών κρασιών ΠΟΠ της Αχαΐας είναι ιδιαιτέρως σημαντική, το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει οργανώσει αποστολή ειδικών του οίνου από την Κίνα στην περιοχή μας για το διάστημα 12-19/7/2015 κατά το οποίο θα δοκιμάσουν κρασιά και θα επισκεφθούν οινοποιία της περιοχής μας ενώ στη συνέχεια θα προωθήσουν το υλικό από τις εντυπώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας.

Η Κίνα είναι μία χώρα με 1.4 περίπου δισεκατομμύρια πληθυσμό
ενώ το Χονγκ Κόνγκ έχει 7.2 εκατομμύρια πληθυσμό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «Το Επιμελητήριο Αχαΐας ανέκαθεν πρέσβευε ότι ο ρόλος του είναι δίπλα στους επιχειρηματίες με ενέργειες που πραγματικά μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες των καιρών αλλά να πάνε και ένα βήμα παραπέρα. Είναι ικανοποίηση για μας όταν το καταφέρνουμε. Προσπαθούμε το ανταποδοτικό τέλος της συμμετοχής σας στο Επιμελητήριο να είναι πολλαπλάσιο παρέχοντας υπηρεσίες και δημιουργώντας ευκαιρίες για τα μέλη μας».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου